Exprezident tvrdí, že jeho obvinenie je špinavá politická kampaň
06 | 12 | 2019 I SITA

Bývalý prezident a predseda strany Za ľudí Andrej K. tvrdí, že jeho obvinenie je špinavá politická kampaň a dôkaz politického vydierania a mafie, ktorá ovláda Slovensko. Uviedol to v stanovisku, ktoré agentúre SITA poslalo tlačové oddelenie strany Za ľudí. Andreja K. obvinili v súvislosti s kauzou okolo jeho firmy KTAG. S informáciou dnes prišiel denník Sme.


Exprezident za svojím obvinením vidí bývalého premiéra Roberta Fica. „Fico ma pred tým varoval, keď som ho odmietol dať na ústavný súd. Ešte ako prezident vo februári som takýto postup Ficovej polície avizoval. Pred poslednými voľbami to isté Fico skúšal na Igora Matoviča a teraz aj na Jara Naďa. Obaja vyšli z tohoto súboja ešte silnejší a tak to bude aj teraz. Fico prehrá a konečne sa zbavíme vodcu mafie,“ uviedol Andrej K.

Uznesenie o vznesení obvinenia bolo Kiskovi doručené vo štvrtok 5. decembra vo večerných hodinách. „Obvinenie sa týka právnej kvalifikácie daňového podvodu, teda toho, do akej miery mohla spoločnosť KTAG zaúčtovať do účtovníctva náklady, ktoré sa týkali propagácie jeho mena pred prezidentskými voľbami pred piatimi rokmi,“ uviedol na tlačovej besede v Banskej Bystrici exprezidentov právny zástupca Daniel Lipšic.

Ako kľúčový dôkaz spochybňujúci vyšetrovaciu verziu uvádza to, že Kiska vykonával od skončenia mandátu množstvo prednášok a mimoškolskej aktivity, ktoré sú v predmete činnosti KTAG. Z tejto činnosti mala spoločnosť príjem približne 60-tisíc eur, z ktorého zaplatila DPH. „Verzia, že propagácia jeho mena nepomáhala spoločnosti pred voľbami, je preto týmto vývojom od skončenia mandátu vyvrátená,“ dodal Lipšic.

„Ak existovali v júni dôkazy na vznesenie obvinenia, teda v čase. keď končil Anderj Kiska prezidentský mandát, tak malo byť obvinenie vznesené vtedy,“ povedal obhajca s tým, že vznášať obvinenia po pol roku považuje za účelové aj z toho dôvodu, že rovnako aj pred štyrmi rokmi bolo trestné právo zneužívané v predvolebnom boji vtedajšou podobnou garnitúrou. „Obávam sa, že aj v tomto prípade existuje podobné podozrenie,“ uzavrel Lipšic.

Ešte začiatkom roka polícia obvinila z daňového trestného činu konateľa firmy KTAG Eduarda K. V čase, keď sa údajný trestný čin stal, bol konateľom aj Andrej K. Eduard K. podal proti vzneseniu obvinenia sťažnosť. Firma pred prezidentskými voľbami v roku 2014 platila jeho kampaň a tieto peniaze neskôr zahrnula do svojich nákladov. Firma si od štátu vypýtala vratku DPH vo výške 155 633 eur.

Hoci jej štát vratku nevyplatil, už len žiadosť o ňu je podľa polície trestným činom a nevzťahuje sa naň účinná ľútosť. Firma už zaplatila aj pokutu. KTAG krátko pred daňovou kontrolou v roku 2017 podávala údajne viac ako tucet dodatočných daňových priznaní, čo by mohlo signalizovať, že naprávala chyby z minulosti.