"Finančnej polícii som poskytol súčinnosť, ceny domov sú nadhodnotené", tvrdí Balciar
29 | 11 | 2019 I TASR

Finančnej polícii som poskytol pri preverovaní môjho majetku maximálnu súčinnosť. Uviedol to riaditeľ Vojenského spravodajstva (VS) Ján Balciar v reakcii na vyhlásenie poslancov OĽaNO. Tí v piatok vyhlásili, že podajú podnet na finančnú políciu pre Balciarov majetok.


"Finančnej polícii, ktorá je zákonom oprávnená preverovať nadobudnutie majetku, som poskytol pri preverovaní môjho majetku maximálnu súčinnosť vrátane poskytnutia podkladov k všetkým formám úverov, pomocou ktorých bolo nadobudnutie nehnuteľností financované," tvrdí Balciar. Ten dodáva, že absencia ťarchy na nehnuteľnosti nemusí znamenať, že na jej financovanie nemohol byť v minulosti využitý úver. "O tejto skutočnosti však médiá účelovo mlčia," tvrdí riaditeľ vojenských tajných.

Balciar považuje taktiež odhadované ceny nehnuteľností portálom Aktuality.sk za nadhodnotené. "V niektorých prípadoch až päťnásobne," spresnil.

"Zákon o preukazovaní pôvodu majetku hovorí, že ak existuje podozrenie, že majetok občana nezodpovedá jeho legálnym príjmom, polícia má oprávnenie v takejto veci konať alebo môže konať na základe podnetu," priblížil na tlačovej konferencii poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO) s tým, že Balciar nemohol legálne na základe jeho príjmu nadobudnúť svoj majetok, ktorý je podľa medializovaných informácií v hodnote troch miliónov eur. Argumentuje tým, že rozdiel medzi výpočtom jeho príjmu a reálnou hodnotou majetku je priveľký, a aj preto sa rozhodli podať podnet na finančnú políciu, aby sa ním zaoberala.

Podnet podávajú poslanci aj preto, lebo doteraz nemali informácie o postupe preverovania políciou v tejto veci. "Zmyslom podnetu je, aby sa preverovanie nezamietlo pod koberec," dodal Grendel s tým, že ak ich podnet zamietnu, uvidia dôvody, prečo tak polícia urobila.

Polícia už v minulosti preverovala medializované informácie o majetkoch šéfa VS. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) ešte v septembri po rokovaní kontrolného parlamentného výboru informoval o tom, že Balciar majetok nadobudol legálne. Podľa medializovaných informácií mal Balciar získať niekoľko apartmánov na Táľoch podozrivým spôsobom. V prípade troch apartmánov a aj chaty v Nízkych Tatrách má ísť o nehnuteľnosti, ktoré v minulosti patrili človeku, ktorý má byť podľa informácií portálu Aktuality.sk prepojený s mafiánskou skupinou černákovcov.