Ruský plynovod Nord Stream 2 začne fungovať v polovici roku 2020
21 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Plynovod Nord Stream 2, ktorý má dodávať ruský zemný plyn do Nemecka a ďalších európskych krajín, začne fungovať v polovici budúceho roka, prehlásil vo štvrtok podpredseda vlády Dmitrij Kozak.


Podpredseda vlády o presnom dátume spustenia plynovodu neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti. Ruský minister energetiky Alexander Novak predtým informoval novinárov, že dodávky plynu cez podmorský plynovod by sa mohli začať v nadchádzajúcich mesiacoch.

Plynovod na nemeckom území bol postavený už minulý rok, avšak projekt si vyžadoval schválenie od Dánska. Ostatné krajiny cez ktoré plynovod prechádza - Rusko, Fínsko, Švédsko a Nemecko - to už dávno schválili.

Len tento október Kodaň schválila úsek plynovodu, ktorý má prechádzať cez jeho teritoriálne vody.

Nord Stream 2, ktorý začína na na ruskom pobreží Baltského mora a smeruje do Nemecka, dodá európskym zákazníkom až 55 miliárd metrov kubických plynu ročne. Projekt vedený Ruskom bol opakovane kritizovaný Ukrajinou a USA, pretože Washington chce zvýšiť predaj amerického skvapalneného zemného plynu (LNG) v Európe a Ukrajina má problém s tým, že ju plynovod obíde a tým príde o tranzitné poplatky.

„Sme pripravení vypáliť raketu kedykoľvek a v akomkoľvek teréne“: India úspešne otestovala rakety Prithvi-II schopné niesť jadrového hlavice (VIDEO)
Indické velenie strategických síl v rámci každoročného výcviku odpálilo dve balistické strely krátkeho dosahu schopné niesť jadrové hlavice. Čítať ďalej
21 | 11 | 2019 | Marek Molnár