Americký vyslanec obvinil Peking zo „zastrašovania“ v Juhočínskom mori
04 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Robert C. O'Brien obvinili Peking z toho, že zabránil iným krajinám k prístupu v Juhočínskom mori. Spor o strategické vodné cesty spôsobil zásadný zlom vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Čínou.


Zástupca USA O'Brien na samite Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Bangkoku prehlásil, že Čína je vinná zo silných ozbrojených taktík v tomto regióne.

"Peking použil zastrašovanie na to, aby zastavil národy ASEAN-u v ťažbe v Juhočínskom mori a blokoval tým prístup k rope a zemnému plynu v hodnote 2,5 biliónom dolárov," uviedol O'Brien vo svojom príhovore na samite.

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť prečítal tiež správu od prezidenta USA Donalda Trumpa, v ktorej vyzval vodcov ASEAN-u, aby sa na budúci rok zúčastnili na stretnutí v USA.

Rovnako ako jeho predchodca John Bolton, aj O'Brien sa zameriava na rastúcu ekonomickú a vojenskú moc Číny. Charakterizoval pekinskú námornú expanziu ako „stúpajúcu červenú búrku“ a tvrdí, že hrozbe by sa malo čeliť vybudovaním amerického námorníctva.

"Mám rád ropu!" Trump opätovne potvrdil svoje dravé úmysly v Sýrii
Donald Trump sa nesnaží skrývať skutočné zámery Washingtonu pred rozprávaním o slobode a demokracií - a vďaka tomu je „najlepším americkým prezidentom“, uviedol sýrsky prezident Bashar Assad. Čítať ďalej
03 | 11 | 2019 | Marek Molnár