Čierna diera konzumuje susednú hviezdu na dychberúcom zábere (VIDEO)
19 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Čierna diera, ktorá sa nachádza v galaxii Mliečna dráha, nenásytne konzumuje svoju susednú hviezdu s takou divokosťou, že doslova bliká viditeľným svetlom, čo je údajne niečo ako kozmický ekvivalent slintania.


Čierna diera, pomenovaná MAXI J1820+070, je vzdialená približne 10 000 svetelných rokov, pričom má zhruba sedemnásobne väčšiu hmotnosť ako Slnko (najnižšia odhadovaná hmotnosť čiernej diery je približne päťnásobok Slnka).

Vedcom sa podarilo zachytiť blikanie pomocou novej techniky s vysokou snímkovou frekvenciou, ktorá poskytuje rýchlosť viac ako 300 snímok za sekundu. Fascinujúce údaje sa stihli zachytiť vďaka nástroju HiPERCAM na Gran Telescopio Canarias, a taktiež vďaka röntgenovým lúčom prostredníctvom observatória NICER NASA na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Zásluhou týchto údajov, mohli vedci následne vytvoriť dychberúce video pomocou najnovšieho softvéru pre modelovanie.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=28&v=9V-sjuOzVVA

"Film bol vyrobený pomocou skutočných údajov, ale spomalil sa na jednu desatinu skutočnej rýchlosti, aby umožnil rozoznanie najrýchlejších svetlíc aj pre ľudské oko," uviedol astronóm John Paice z University of Southampton a Medziuniverzitného centra pre Astronómiu a astrofyziku.

Keďže čierna diera MAXI konzumuje blízku hviezdu, čierna diera nevyžaruje len kakofóniu röntgenových lúčov, ale tiež žiarenie viditeľného svetla, ktoré doslova upútalo pozornosť astronómov.

Materiál, ktorý sa nachádza v okolí čiernej diery, je neuveriteľne jasný a má svetelný výkon zhruba sto slnečných lúčov, pretože bol rozdrvený a stlačený kombináciou trecích, magnetických a gravitačných síl.

Z tohto dôvodu sa vedci domnievajú, že tento objav môže naznačovať zjednocujúcu charakteristiku takýchto čiernych dier, ktoré by mohli ďalej vysvetliť, ako sa vo vesmíre vytvára a udržiava plazma, čo sa zatiaľ zdalo ako nemožné.

Vedci tvrdia, že Planéta X môže byť len čiernou dierou s veľkostou bowlingovej gule
Astronomická anomália, ktorú vedci doteraz považovali za neobjavenú planétu, môže byť podľa novej teórie veľká čierna diera, ktorá sa skrýva hlboko v našej slnečnej sústave. Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | Marek Molnár