Obchod, veda a kultúra: Rusko a Venezuela majú v pláne vypracovať 10-ročný plán na spoluprácu
06 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Rusko a Venezuela sa dohodli na rozvoji oficiálneho programu dlhodobej spolupráce. Tento dokument bude určovať obchodné, hospodárske, vedecké, technické a kultúrne vzťahy medzi krajinami.


"Máme v pláne vypracovať strategický dokument pre nasledujúcu medzivládnu komisiu, ktorá určí vzťahy medzi našimi krajinami na dlhé obdobie," uviedol ruský podpredseda vlády Jurij Borisov po stretnutí s venezuelským prezidentom Nicolasom Madurom, pričom poznamenal, že dokument by mal prehĺbiť spoluprácu medzi oboma krajinami najmenej do roku 2030.

Minister prehlásil, že jeho stretnutie s Madurom bolo technickej povahy, kde „diskutovali o konkrétnych otázkach na zvýšení obchodu, aby sa obnovilo venezuelské hospodárstvo." Venezuelský vodca označil dlhodobý plán spolupráce za dobrý nápad.

"Myslím, že je dobré vypracovať plán na 10 rokov, ktorý bude jasne reprezentovať našu budúcnosť," vyhlásil Maduro novinárom po stretnutí s Borisovom. Venezuelský vodca tiež uviedol, že Moskva a Caracas predĺžili zmluvy vo vojenskej oblasti a dohodli sa na nových projektoch v poľnohospodárstve.

"V poľnohospodárstve sa objavia nové vysoko pokrokové projekty s priamou účasťou ruských investícií a technológií," uviedol Maduro, pričom zdôraznil, že diskusia sa väčšinou týkala výroby potravín.

Taktiež uviedli, že Rusko plánuje v roku 2019 trojnásobné zvýšiť dodávky obilia do Venezuely - až na 600 000 ton z 254 000 ton, ktoré boli dodané v roku 2018. Celkovo možno prehlásiť, že počas posledných niekoľkých mesiacov sa obchodný obrat medzi krajinami zvýšil o 10 percent.

Turecké jednotky a obrnené vozidlá sa hromadia na sýrskej hranici po tom, ako Erdogan vyhlásil okamžitý vpád (VIDEO+FOTO)
Turecko vyhlásilo posilnenie na sýrskych hraniciach po prehlásení prezidenta Erdogana o hroziacej vojenskej operácii proti kurdským militantom podporovaným Spojenými štátmi. Videá boli zdieľané na sociálnych sieťach, ale aj v národných televíznych... Čítať ďalej
06 | 10 | 2019 | Marek Molnár