Zákon potrebný pre štart digitálneho rozhlasu mieri na vládu
16 | 09 | 2019 I SITA

 Slovensko sa začína pripravovať na zavedenie digitálneho rozhlasu. Príprava na spustenie pozemského digitálneho rozhlasového vysielania je dôvodom plánovaných úprav zákona o digitálnom vysielaní. Vyplýva to z návrhu novely zákona o digitálnom vysielaní programových služieb a poskytovaní iných obsahových služieb prostredníctvom digitálneho prenosu.


Návrh Ministerstva kultúry (MK) SR je už medzi materiálmi predloženými na rokovanie vlády. Ministerstvo už počas prípravnej fázy novelizácie požiadali o účasť na procese Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) a Creative Industry Forum (Fórum kreatívneho priemyslu, CIF). Ministerstvo v dokumentácii k novelizácii konštatuje, že „bude spolupracovať so zástupcami ANRTS a CIF v ďalšom legislatívnom procese“.

Podrobnosti o podmienkach prechodu na digitálny rozhlas určí všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií. MK SR navrhuje, aby predpis určil plán prechodu a frekvenčné vyhradenia a chce, aby tieto podmienky prerokovala medzirezortná pracovná Skupina pre digitálne vysielanie v SR. Zapojenie Skupiny pre digitálne vysielanie (SKDV) bolo jednou z hlavných požiadaviek ANRTS a CIF.

Úspešný prechod na pozemský digitálny rozhlas závisí "v prvom rade od schopnosti trhu pripraviť sa na takúto zásadnú zmenu". Ak by sa prešlo na tento typ vysielania rozhlasu dnes, znamenalo by to "zánik výraznej časti služieb rozhlasového trhu ako aj vysielateľov rozhlasových programových služieb", teda rádií. Vyplýva to z podnetov, ktoré MK SR počas zverejnenia zámeru novelizovať zákon doručili ANRTS a CIF. Zdôraznili, že novela musí priniesť "dereguláciu a možnosť rozvoja a ponuky viacerých služieb pre verejnosť, čo je v súčasnosti zakázané".

Postup pri prechode na pozemské digitálne rozhlasové vysielanie odobrila 11. januára 2017 vláda schválením Stratégie zavádzania pozemského digitálneho rozhlasového vysielania v SR z dielne ministerstva dopravy. Stratégia popisuje najmä ciele a dosahy digitalizácie, jej postup a predpoklady úspešného prechodu. Upozorňuje, že prechodom na pozemské digitálne rozhlasové vysielanie sa odstráni dnešná hlavná technická prekážka rozvoja rozhlasového vysielania, ktorou je nedostatok frekvencií v pásme veľmi krátkych vĺn, VKV II (87,5 – 108 MHz).

Zaoberá sa vysielacími systémami aj otázkami prijímacích zariadení a významnou úlohou automobilového priemyslu, keďže rádio počúva väčšina vodičov. Konečnou fázou digitalizácie bude úplné ukončenie pozemského analógového rozhlasového vysielania. Ministerstvo kultúry navrhuje „vypustiť obmedzenie počtu licencií na vysielanie rozhlasových programových služieb udeľovaných podľa zákona o vysielaní a retransmisii a podľa zákona o digitálnom vysielaní“. Ak novela zákona prejde legislatívnym procesom v navrhovanej podobe, mal by zákon platiť od 1. januára 2020.

Termín vypnutia pozemského analógového rozhlasu závisí od viacerých faktorov, najmä od toho, či budú mať poslucháči digitálne prijímače a od toho, ako sa budú využívať služby digitálneho rozhlasového vysielania. Oba faktory sa majú priebežne sledovať v prieskumoch a o definitívnom termíne vypnutia analógového rozhlasu rozhodne vláda. Predchádzať mu bude paralelná prevádzka oboch systémov, informovalo okrem iného ministerstvo dopravy pri predložení stratégie.

Na Slovensku sa už niekoľko rokov experimentálne šíri aj digitálny rozhlas. Vysielateľom prináša digitálny rozhlas kvalitnejší zvuk a tiež možnosť prinášať doplnkové funkcie. Poslucháči, ktorí chcú prijímať digitálne rozhlasové vysielanie, potrebujú rozhlasový prijímač s podporou T-DAB+ a kompresného formátu HE-AAC. Takéto rádiá sú bežne dostupné aj na slovenskom trhu.