Progresívne Slovensko podpísalo založenie maďarskej platformy
26 | 08 | 2019 I TASR

Progresívne Slovensko v pondelok podpísalo založenie maďarskej platformy. Informovalo o tom hnutie na svojom profile na sociálnej sieti.


Podľa hnutia "o problémoch a riešeniach pre maďarskú komunitu nemôžu hovoriť len maďarské strany. Naopak, progresívne hnutie musí byť miestom, kde každý občan a občianka našej krajiny nájde miesto."

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban na svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že "úlohou platformy bude aktívne otvárať témy a predstavovať riešenia pre problémy tejto komunity a regiónu, ale aj podieľať sa na zmene, ktorú chceme ponúknuť celej krajine".

AKTUALITA: Pellegrini nepriamo vyzval Jankovskú, aby zvážila svoje zotrvanie vo funkcii
Premiér Peter Pellegrini na dnešnom tlačovom vyhlásení nepriamo vyzval štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti za Smer Moniku Jankovskú, aby zvážila jej zotrvávanie vo funkcii. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Zmena je podľa neho rovnako dôležitá pre Slovákov aj pre všetky menšiny, ktoré tu žijú, a preto je potrebné spolupracovať. "Chceme, aby sa každý občan tejto krajiny cítil na Slovensku doma, to znamená vzájomný rešpekt k jazyku, kultúre a možnosť ju reálne a aktívne rozvíjať. No je to aj o ekonomickom rozvoji, nemusím hovoriť o tom, že južné Slovensko je región, na ktorý sa často zabudlo. Žiaľ, často aj z nacionalistických dôvodov. To musí skončiť,” dodal Truban.

Cieľom maďarskej platformy bude reprezentovať hlas Maďarov v hnutí a presadzovať ich riešenia v oblastiach, ktoré trápia obyvateľov maďarskej komunity. Ide najmä o otázky ako je ekonomický rozvoj južného Slovenska, vrátane kvalitnej infraštruktúry, rozvoj realizácie jazykových a kultúrnych práv v praxi, či rozvoj dialógu so slovenskou väčšinou a s kultúrami ďalších menšín.

Maďarská platforma by sa mala zaoberať aj otázkami ako je stabilizácia menšinového vzdelávania, či rozvojom modernej dvojjazyčnosti na zmiešaných územiach. Ďalším cieľom hnutia je zlepšovať všeobecné povedomie o výzvach a živote maďarskej komunity a obyvateľov južného Slovenska.