Kysucká nemocnica v Čadci má novú magnetickú rezonanciu
09 | 08 | 2019 I SITA

V Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci v piatok otvorili diagnostické zariadenie magnetickej rezonancie. Spolu so stavebnými prácami a softvérovým vybavením sa celková hodnota pracoviska magnetickej rezonancie dostala na 917-tisíc eur, z toho sumou 400-tisíc eur prispel Žilinský samosprávny kraj. Ostatné náklady hradila nemocnica.


Magnetická rezonancia sa nachádza v budove urgentného príjmu a poskytuje služby pre spádovú oblasť takmer 130-tisíc obyvateľov. Prvých nemocničných pacientov vyšetrí už na budúci týždeň, ambulantní pacienti sa budú môcť objednávať na vyšetrenie s termínom od 1. septembra.

Vedenie nemocnice sa niekoľko rokov snažilo získať súhlas Všeobecnej zdravotnej poisťovne na zazmluvnenie prístroja. To sa podarilo získať minulý rok v júli po tlaku obyvateľov, ktorí spustili petíciu, a intervencii župy, ktorá viedla rokovania na ministerstve. Žilinská samospráva obstarala novú magnetickú rezonanciu elektronickou aukciou.

Situácia v železničnej doprave sa po následkoch vyčíňania počasia už ustálila
Situácia v železničnej doprave sa po vyčíňaní počasia uprostred tohto týždňa už ustálila. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) potvrdili, že prevádzka na železniciach bola v piatok bežná a štandardná. Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | SITA


Predpokladaná hodnota zákazky bola 1,2 milióna eur. "Som rada, že aj Žilinský samosprávny kraj ako najväčší poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v kraji mohol prispieť k nákupu tohto zariadenia, ktorý sa nám podarilo vysúťažiť veľmi výhodne v sume 610-tisíc eur bez DPH so 60-mesačným servisom,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Moderná technológia ponúkne lekárom komfort v diagnostike, liečbe a predovšetkým pacientom poskytne rýchlu a dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť. "Som veľmi šťastný, že sa nám to po sedemročnom boji konečne podarilo. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou len v našej spádovej oblasti potrebuje zhruba 4 100 pacientov ročne,“ povedal riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci Martin Šenfeld.

Doteraz museli hospitalizovaných pacientov prevážať desiatky kilometrov za vyšetrením do Žiliny, Martina, Ružomberka, Prievidze či Dolného Kubína.

Žulinský samosprávny kraj je zriaďovateľom štyroch nemocníc s poliklinikou a jednej polikliniky. Od mája 2016 poskytuje vyšetrenie magnetickou rezonanciou Dolnooravská nemocnica s poliklinikou v Dolnom Kubíne, teraz pribudne ďalšia rezonancia v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci.