Útok na kanceláriu kandidáta na viceprezidenta v Afganistane si vyžiadal 20 obetí
29 | 07 | 2019 I SITA

 Počet obetí nedeľňajšieho útoku na kanceláriu afganského kandidáta na viceprezidenta a bývalého šéfa tajných služieb si vyžiadal najmenej 20 obetí, ďalších 50 ľudí utrpelo zranenia, uviedol v pondelok hovorca afganského ministerstva vnútra Nasrát Rahímí. Útok trval niekoľko hodín vrátane prestrelky medzi zložkami bezpečnosti a útočníkmi, ktorí sa ukryli v budove. Bezpečnostné sily zabili podľa Rahímího niekoľkých ozbrojencov.


Cieľom útoku bol pravdepodobne Amrulláh Sálih, ktorého sa podarilo bezpečne dostať z budovy. Spolu s ním zachránili aj 85 ďalších civilistov.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil, v hlavnom meste Kábule sú však aktívni povstalci z Talibanu a Islamského štátu, ktorých cieľom sú väčšinou príslušníci afganských jednotiek, predstavitelia vlády a šiitskej menšiny. Nedeľa bola prvým dňom kampane pred prezidentskými voľbami, ktoré sa v krajine uskutočnia koncom septembra. O znovuzvolenie sa uchádza súčasný prezident Ašraf Ghaní, spolu s ním na funkciu viceprezidenta kandiduje spomínaný Amrulláh Sálih.

AFGANISTAN: Taliban poprel rokovania s vládou
Hnutie Taliban poprelo tvrdenia afganského ministra o prvých priamych rokovaniach medzi ním a vládou. Minister pre mierové záležitosti Abdul Salám Rahímí v nedeľu bez bližších podrobností povedal, že sa 15-členná vládna delegácia stretne v Európe... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | SITA