Ruská koncepcia pre bezpečný Perzský záliv získava podporu od Číny
29 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Ruský návrh na zaistenie bezpečnosti v oblasti Perzského zálivu je však v rozpore so záujmami USA a ich partnerov.


Rusko a Čína sa doteraz zdržali iniciatívy pri incidentoch tankerov v Perzskom zálive. Až keď Iránske revolučné gardy zajali britský tanker, objavilo sa vyhlásenie námestníka ruského ministra zahraničia Sergeja Ryabkova, v ktorom bola použitá fráza, podľa ktorej iránske vedenie označilo zadržanie iránskeho tankera pri Gibraltári za "pirátstvo".

Ryabkov vo svojom vyhlásení jasne uviedol, že tvrdenia iránskej strany v konflikte o dva tankery sú presvedčivejšie ako tvrdenia "Londýna a Gibraltáru". Koniec koncov, USA sa tam vôbec nespomínajú.

Spojené kráľovstvo rozmiestňuje ďalšie vojnové lode do Perzského zálivu, aby zabezpečilo „bezpečný prechod“ svojich plavidiel
Bojová loď, HMS Duncan, priplávala do Perzského zálivu kvôli „podpore bezpečného prechodu lodí s britskou vlajkou“. Tomuto kroku predchádzala žiadosť Spojeného kráľovstva, kde žiadala spoločnú flotilu EÚ na boj proti Iránu. Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Minulý týždeň predstavil ďalší námestník ministra zahraničia Michail Bogdanov, ktorý je zároveň vyslancom ruského prezidenta pre Blízky východ a africké krajiny, základný dokument týkajúci sa oblasti Perzského zálivu.

Čína vo štvrtok signalizovala svoju podporu ruskému "konceptu kolektívnej bezpečnosti". V prípade Číny nehovoril samotný minister zahraničia Wang Yi, ale hovorca ministerstva Hua Chunying. Peking privítal aj ruskú iniciatívu a tiež by rád rozšíril "spoluprácu, koordináciu a komunikáciu so všetkými zúčastnenými stranami".

V dokumente sú spomenuté dva dôležité body ruského konceptu: Zvolanie medzinárodnej konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Perzskom zálive, ktorá vytvorí organizáciu "demilitarizovaných zón".

Trump pokračuje v útokoch na Fed
Americký prezident Donald Trump pokračuje vo svojich útokoch na americkú centrálnu banku (Fed). Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR