Kiska si kopol do Hlinu a Beblavého s Trubanom. Prekvapilo ho, že neodmietli Smer, SNS a extrémistov
10 | 07 | 2019 I TASR

Líder vznikajúcej strany Za ľudí Andrej Kiska víta, že mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko (PS), Spolu-OD a KDH vedú dialóg a chcú spolupracovať. Prekvapilo ho, že v dokumente, ktorý dnes predstavitelia týchto troch strán podpísali, chýba vylúčenie spolupráce so Smerom-SD, SNS a "extrémistami".


Tento postoj totiž Kiska očakáva od možných partnerov jeho strany. Dodal tiež, že bude pokračovať v debatách s opozičnými demokratickými stranami.

"Od začiatku hovorím, že celá demokratická opozícia musí občanom ukázať schopnosť spolupracovať a pripravenosť prevziať zodpovednosť za našu krajinu a vrátiť Slovensko späť všetkým ľuďom," reagoval Kiska na stredajší podpis dohody.

Kiska verí, že celá demokratická opozícia sa jasne dohodne na troch veciach. "Že vylučujeme vládu so Smerom a jeho klonmi, SNS a extrémistami, že našimi prioritami sú zdravotníctvo, spravodlivosť, boj proti korupcii a školstvo, a že naša vzájomná komunikácia bude férová a slušná," skonštatoval.

Predstavitelia PS, Spolu-OD a KDH v stredu podpísali dohodu o predvolebnej spolupráci. Dohodli sa v nej na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani a slušnej komunikácii. Chcú tiež hľadať prienik v programových prioritách budúcej vlády.

Partneri avizovali, že k dohode sa môže pridať každá opozičná strana, ktorá bude s jej obsahom súhlasiť. Líder Spolu-OD Miroslav Beblavý označil Kiskovu stranu za obsahovo najbližšiu, preto je podľa neho možné, že by sa k dohode mohol pridať.

Prezidentka vyjadrila znepokojenie nad situáciou s ľudskými právami v Číne
Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne. Urobila tak na stredajšom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang Im v Prezidentskom... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR