Je to definitívne! Putin podpísal zákon o vystúpení z INF
03 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorým sa pozastavuje platnosť Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) ešte z obdobia studenej vojny. Putin vo februári oznámil, že po náhlom rozhodnutí Washingtonu odstúpiť od dohody, zastaví účasť na tejto zmluve aj Rusko.

Trumpova administratíva oznámila minulý rok v októbri, že Spojené štáty sa stiahnu zo zmluvy, ktorá bola základným kameňom európskej bezpečnosti od jej podpísania v roku 1987. Moskva neskôr prisľúbila „zrkadlovú reakciu“ na rozhodnutie a povedala, že pozastaví svoju vlastnú účasť. Zmluva eliminovala jadrové a konvenčné rakety s so stredným a krátkym doletom v rozmedzí od 500 až do 5500 kilometrov. Obe strany sa opakovane obviňovali z porušovania podmienok tejto zmluvy.

Trump následne prišiel s myšlienku podpísania "novej jadrovej dohody" s Ruskom. Stalo sa tak po hodinovom telefonáte s Putinom v máji tohto roku. Biely dom potom povedal, že nová dohoda by mohla byť buď nová multilaterálna dohoda medzi USA, Ruskom a Čínou, alebo rozšírenie súčasnej americko-ruskej strategickej jadrovej dohody.