POZOR NA KOLAPS: Kvôli teplu včera záchranári pomáhali 76 pacientom
13 | 06 | 2019 I TASR

Počet kolapsov z tepla stúpol. V stredu potrebovalo pomoc zdravotníckych záchranárov až 76 pacientov. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.


Najviac, 12 pacientov, bolo ošetrených v Košickom kraji. Naopak, najmenej zásahov bolo v Trenčianskom kraji, v ktorom mali ťažkosti v dôsledku horúčav siedmi pacienti.

"Opätovne apelujeme na verejnosť, aby dbala na prevenciu – zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, t. j. od 11.00 do 15.00 h a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti," pripomenula Krčová.

Nálety USA zaútočili na nesprávny cieľ a zabili spriatelené afgánske sily
Spoločný afgánsko-americký kontingent využil leteckú podporu NATO na „potlačenie“ nepriateľských bojovníkov. Tí sa však napokon ukázali, ako skupina vládnych bezpečnostných síl, ktorú kontingent nesprávne identifikoval. Toto je druhý takýto... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Pri pobyte vonku netreba podľa jej slov zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. Káva sa odporúča s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy.

"Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať," zhrnula Krčová.