Trump sa vyhráža Číne: Dostavte sa na G20, inak zavedieme ďalšie clá!
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyzval Čínu, aby sa dohodla so Spojenými štátmi, "pretože budete musieť." Podľa Trumpa Čína prišla už o bilióny dolárov, pretože bol zvolený za prezidenta.


Trump to vyhlásil v rozhovore pre stanicu CNBC a dodal, že ďalšie clá na čínsky tovar nadobudnú účinnosť okamžite, ak sa čínsky prezident Si Ťin-pching nezúčastní nadchádzajúceho stretnutia G20.


Trump obhajoval svoje rozhodnutia namierené proti Mexiku a Číne, ktoré označil za „obrovskú konkurenčnú výhodu“.



„Čínska dohoda bude fungovať. Viete, prečo? Kvôli clám… Práve teraz sa Čína dostáva do absurdnej situácie, kedy jej vlastné podniky opúšťajú Čínu a smerujú do iných krajín, vrátane tej našej, pretože nechcú doplácať na zavedené clá.“ Čína sa už “chystá uzavrieť dohodu, pretože bude musieť uzavrieť dohodu,” povedal v rozhovore.


Prezident kritizoval americký FED (Federálny rezervný systém) za to, že úrokové sadzby zvyšuje príliš rýchlo a poskytuje tak Číne pomocnú ruku v obchodných rokovaniach.


„Devalvujú svoju menu. Dlhé roky mali obrovskú konkurenčnú výhodu. My sme túto výhodu nemali, pretože máme FED, ktorý neznižuje úrokové sadzby,“  povedal Trump pre CNBC. „Mali by sme mať právo na rovnaké spravodlivé podmienky, ale sme bez spravodlivých podmienok, pretože náš Fed je pre nás veľmi, veľmi rušivý. Ale aj bez spravodlivých podmienok vyhráme“.



Americký prezident dodal:  „Nezabudnite, že hlavou takéhoto FEDu v Číne je samotný prezident… a on môže robiť čo chce.“


Na otázku, či vníma čínskeho telekomunikačného giganta Huawei ako národnú bezpečnostnú hrozbu, alebo ide skôr pákový efekt v obchodných rokovaniach s Čínou, Trump povedal, že to môže byť oboje.


"Vidím to ako hrozbu,"  povedal Trump o Huawei. „Zároveň by to mohlo byť veľmi užitočné v rámci našich obchodných rokovaní s Čínou, keby sme dosiahli niečo aj s ohľadom na Huawei.“