Lavrov pripomenul, kto zlomil chrbticu Tretej ríši. Podľa neho to bola Červená armáda
07 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov kritizoval "falošnú interpretáciu histórie" na Západe, ktorá sa pokúša označiť Sovietsky zväz za jedného z agresorov druhej svetovej vojny.


Lavrov vyzval k tomu, aby sa neporovnávala "oslobodzovacia misia" Červenej armády s "nacistickou okupáciou". Oslavy na Západe dokonca označil za súčasť falošného príbehu, ktorý minimalizuje príspevok Sovietskeho zväzu k víťazstvu nad nacistickým Nemeckom.

"Do západného vzdelávacieho systému sú zavádzané falošné interpretácie histórie. Používajú sa mystifikácie, pseudo-historické teórie, ktorých cieľom je zmenšiť hrdinstvo našich predkov," povedal.

Podľa Lavrova sa na Západe mladí ľudia usilovne presviedčajú, že hlavnú zásluhu na oslobodení Európy nemajú sovietski vojaci, ale armády západných krajín vďaka vylodeniu v Normandii. "Boli to národy Sovietskeho zväzu, ktorí zlomili chrbticu Tretej ríše. To je fakt," zdôraznil.

Fico sa vrátil vo veľkolepom štýle. Ako predseda Smeru sa chystá vyhrať voľby, spúšťa vnútrostranícku diskusiu
Robert Fico chce potiahnuť stranu do parlamentných volieb v roku 2020. Podľa volebného výsledku sa ukáže, ako ďalej. „Do volieb budem viesť stranu ako predseda,“ vyhlásil dnes na brífingu. Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Business Insider píše, že 6. júna 1944 sa spojencom podarilo otvoriť druhý front, zatiaľ čo ZSSR v podstate zahnal Hitlerovu armádu na východnom fronte a začal ju prenasledovať smerom k Berlínu.

"Sovieti nakoniec dorazili do Berlína v rovnakom čase ako ostatní spojenci," napísal portál. Nacistické Nemecko sa tak vzdalo dvakrát; najprv 7. mája vo francúzskej Remeši a o deň neskôr Sovietskemu zväzu v Berlíne.

Historici sa zhodujú na tom, že v druhej svetovej vojne utrpel ZSSR najhoršie straty. Odhaduje sa, že vo vojne zomrelo približne 26 miliónov sovietov, vrátane 9 až 11 miliónov vojakov Červenej armády.

Ruský minister zahraničných vecí zdôraznil, že "oslobodzujúcu misiu" Červenej armády sa Západ snaží prirovnávať k "nacistickej okupácii, ktorá si vyžiadala desiatky miliónov životov, a zločinov kolaborantov".

"Naši kritici sa snažia znížiť úlohu Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne. Predstavujú Sovietsky zväz ak nie ako hlavného vinníka vojny, tak ako agresora spolu s nacistickým Nemeckom," citoval Business Insider Lavrovova.