Saudská Arábia investuje do vesmírnych spoločností britského podnikateľa miliardu dolárov
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Saudská Arábia oznámila, že investuje 1 miliardu dolárov na financovanie britského holdingu Virgin Group, podnikateľa Richarda Bransona.


Verejný investičný fond Saudskej Arábie, ktorý má projekt podporiť, nazval zmluvu o investovaní ako „partnerstvo založené na vesmírnych letoch, vypúšťaní satelitov a záujmov zameraných na vesmír“. Projekt sa zameriava na tri spoločnosti holdingu, a to konkrétne Virgin Galactic, The Spaceship Company a Virgin Orbit. 


Partnerstvo s Virgin Group odráža veľké pokroky kráľovstva, smerujeme k našej vízii diverzifikovať znalostnú ekonomiku," povedal saudský korunný princ Mohammed bin Salman.



Podľa Bransona je investícia „znakom dôvery medzinárodného spoločenstva. Umožní nám to vyvinúť ďalšiu generáciu satelitov a urýchliť náš program pre nadzvukovú vesmírnu cestu,“ povedal Branson. "Teraz sme len krôčik od nášho cieľa, posielať ľudí do vesmíru Virgin Galacticou a Virgin Orbit môže začať umiestňovať satelity okolo Zeme," dodal.


Investícia Arabských emirátov je súčasťou spolupráce s podnikateľom, ktorý chválil ekonomické a sociálne reformy princa Salmana.


Pred nedávnom Branson oznámil investíciu do projektu Červeného mora, kde chce premeniť 50 Saudských ostrovov na luxusnú turistickú destináciu.