„Nekalá súťaž“: Roscosmos odsudzuje Pentagon za zákaz používania ruských vesmírnych rakiet a satelitov
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Pentagon sa snaží umelo obmedziť používanie ruských nosných rakiet na medzinárodnom trhu, uviedol Roscosmos vo svojom vyhlásení v reakcii na kroky USA a dodal, že tento zákaz negatívne ovplyvní celé odvetvie komerčných vesmírnych projektov.


Ruská vesmírna agentúra „odsúdila“ rozhodnutie ministerstva obrany zakázať americkým spoločnostiam kupovať ruské raketové motory a satelitné služby od roku 2023.


Hlavná denník priniesol túto správu 30. mája 2019


Pentagon zakáže americkým spoločnostiam používať ruské vesmírne rakety a satelity
Pentagon zaviedol obmedzenia, ktorými zakazuje americkým spoločnostiam používať ruské rakety, raketové motory a satelitné služby, ktoré nadobudne účinnosť v roku 2023. Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič

Roscosmos sa "domnieva, že ide o ďalší prejav nekalej súťaže Washingtonu na medzinárodnom trhu vesmírnych služieb," píše sa vo vyhlásení .


"Pentagon chce zničiť všetky ťažko dosiahnuté a udržiavané rusko-americké vzťahy v oblasti vesmíru."


Tento krok sa dotkne nielen Ruska, ale „môže mať negatívny vplyv na medzinárodnú spoluprácu pri organizovaní pravidelných štartov kozmických lodí na komerčnom základe“.


Je iróniou, že tento zákaz by mohol mať vplyv najmä na NASA, ktorá stále používa ruské rakety Sojuz na dopravu kozmonautov do vesmíru. Po ukončení programu pravidelných letov, teda od roku 2011, chýba Spojeným štátom alternatívny druh dopravy do vesmíru. Súkromné spoločnosti SpaceX a Boeing mali dodať náhradu už v roku 2017, ale ich kozmická loď je ešte stále iba v testovacej fáze.