Americkí jastrabi tlačia Venezuelu do „ďalšieho Vietnamu“, varuje analytik.
29 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Vyslanci venezuelského prezidenta Madura a samozvaného dočasného prezidenta Juana Guaidóa, plánujú na budúci týždeň rokovať v Osle. Americkí jastrabi sa však stále snažia o vojenskú intervenciu. “Takáto akcia môže viesť k „ďalšiemu Vietnamu“, tvrdí Dan Kovalik, autor knihy The Plot to Overthrow Venezuela.


Neznámy Guaidó, vstúpil na medzinárodnú scénu len v januári tohto roku, a to s masívnou podporou Washingtonu, nasledovaný desiatkami ďalších štátov. V apríli sa pokúsil o neúspešný vojenský prevrat. To ho teraz podnietilo, aby dal zotrvávajúcemu prezidentovi Madurovi, ponuku na rozhovory, zamerané na riešenie krízy.


Brilantná rétorika Bieleho domu ochladla v dôsledku neúspešného prevratu, ale niektorí jastrabi na Capitol Hill stále presadzujú vojenskú akciu. Odkazujú pri tom na štvordňovú inváziu bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana do maličkého karibského ostrova Grenada v roku 1983. Republikánsky senátor Lindsey Graham povedal, že podobné kroky by sa mohli podniknúť aj vo Venezuele, ak by Maduro a jeho armáda odmietli vyhnať kubánskych poradcov.


Dan Kovalik sa však domnieva, že invázia „vietnamského štýlu“ do Venezuely „je len hlúposť“ a viedla by iba k zdĺhavým bojom, ktoré by nechali USA bez akýchkoľvek spojencov.


“Myslím si, že by to bola katastrofa v mnohých smeroch," povedal Kovalik. „Ak by USA vstúpili do vojny podobnej Vietnamu, spôsobilo by to smrť amerických vojakov a stálo by to bilióny dolárov štátnych výdavkov. Mohlo by to dokonca spôsobiť aj vnútorný masový odpor vočii vláde v USA.“