Je to potvrdené! CNN šíri dezinformácie.
07 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

CNN posunula koncept šírenia dezinformácií mainstreamom na úplne novú úroveň. Televízna stanica tvrdila, že občania vo Venezuele si v januárových voľbách “zvolili“ za prezidenta vodcu prevratu Juana Guaidóa a nie platného súčasného prezidenta Nicolasa Madura.


V nedeľnej správe o havárii vojenského vrtuľníka, CNN napísala, že „sa zvyšuje tlak na Madura“, aby odstúpil „po januárových voľbách, kedy si namiesto neho voliči zvolili opozičného vodcu Juana Guaidóa“.



CNN má mierne povedané problém.


Vo Venezuele sa v januári voľby nekonali a určite ich nevyhral Guaidó. V januári sa však s podporou USA neúspešne pokúsil násilne prevziať moc vo Venezuele a odstaviť Madura. Pokusy o štátny prevrat rovnako neúspešne pokračovali aj v apríli. Maduro aj naďalej ostáva prezidentom s podporou miliónov Venezuelčanov. Americkí predstavitelia však vyhlásili, že práve Washingtonu podriadený Guaidó, je „legitímnym“ lídrom krajiny. To vyhlásenie evidentne postačuje ako rozhodujúci fakt pre neoblomných reportérov CNN.



CNN správu napokon opravila až v pondelok. Správa však bola zverejnená už v nedeľu popoludní a s celým dezinformačným obsahom zostala šírená v pôvodnej podobe po celú noc. Opravená správa teraz už priznáva skutočnosť, že Guaidó nebol “legitímne zvolený”, ale v januári sa „vyhlásil za dočasného prezidenta“ . Korekcia, ktorú stanica pridala k správe vysvetľuje, že prvá verzia „nesprávne opísala“ súčasnú situáciu. 



Zarážajúce je, že falošná správa, ktorá pôvodne odkazovala na záhadné imaginárne voľby z januára a dokonca aj s ich jasným víťazom, bola zrejme výsledkom práce viac ako šiestich redaktorov. Dvaja z nich sú uvedení ako autori a štyria sú uvedení ako prispievatelia. V takejto renomovanej a veľkej redakcii, akou CNN nepochybne je, zabezpečuje niekoľkonásobnú kontrolu každej správy zavedený redakčý systém práce. V bežnej praxi je každá správa podrobená verifikáciou niekoľkými redaktormi a minimálne jedným editorom ešte predtým, ako je verejne publikovaná. Potenciálne to predstavuje osem párov očí, z ktorých zrejme nikto nedokázal zachytiť do očí bijúcu nepravdu. Na dezinformáciu upozornili až čitatelia, prostredníctvom svojich tweetov. Mnohí z nich ako aj ďalší novinári následne označili správodajstvo CNN za „nehanebné lži“ a ich správy za “príšerné”.



CNN sa však v súvislosti s Venezuelov dostala do “rozpakov” už skôr. Reportér televízie, Jake Tapper bol minulý týždeň prepieraný na sociálnych sieťach po tom, čo  tweetoval  obrázky ozbrojených opozičných armádnych zbehov a tvrdil, že Madurova vláda "kosí v uliciach svojich občanov."


CNN je známa svojou takzvanou kontroverznou žurnalistikou, pokiaľ ide o kritiku Trumpovej administratívy. Teraz sa však zdá, že skôr podporuje politiku zmeny režimu vo Venezuele. Dokonca ani Biely dom nezašiel doposiaľ vo svojich vyjadreniach až tak ďaleko, aby nehanebne predstieral, že v januári sa uskutočnili vo Venezuele akési falošné voľby, ktorých víťazom mal byť Juan Guaidó.