Modernizované lietadlo L-410 získalo ruský certifikát, prvý stroj Česi dodajú do konca roka
18 | 04 | 2019 I Peter Králik

Ruský letecký úrad udelil certifikáciu lietadla L-410 NG českého výrobcu Aircraft Industries. Lietadlo s úpravou pre fungovanie v arktických podmienkach tu má začať lietať do konca tohto roka. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského vlastníka českej spoločnosti o tom informovala agentúra TASS. Kunovická firma  takisto tento týždeň dokončila zalétávánie tohto stroja.


"Objavili sa už prvé ruské objednávky na lietadlo a predpokladá sa, že L-410 NG sa začne používať v našej krajine už v tomto roku," uviedol hovorca ruského ťažobného koncernu UGMK, ktorého je Aircraft Industries dcérskou firmou.

"Lietadlo je jednoduché a nenáročné , je to v podstate lietajúci taxík, ktorý môže pristáť v akýchkoľvek podmienkach. To je zvlášť príhodné pre oblasti Arktídy, Sibíra a Ďalekého východu, "povedal hovorca.

Model L-410 NG sa od svojej staršej verzie L-410 UPV-E20 líši zlepšenými letovými vlastnosťami, nosnosťou zvýšenou na dve tony a takmer dvojnásobne predĺženým doletom, ktorý je teraz okolo 2500 kilometrov.

Lietadlo má tiež zhruba dvakrát väčší batožinový priestor. Vďaka výkonnejšej pohonnej jednotke dosiahne rýchlosť až 417 kilometrov za hodinu.

Ruský majiteľ kunovickej firmy otvoril koncom minulého roka v Jekaterinburgu závod, kde sa montujú diely lietadiel L-410 vyrobené v Česku.

Firma vlani dodala 13 lietadiel L-410 do Ruska a jedno do Arménska. Predvlani na ruský trh, ktorý je pre ňu kľúčový, vyviezla 11 strojov, v roku 2016 ich bolo deväť.