Záplavy v Rio de Janeiro si vyžiadali sedem obetí
10 | 04 | 2019 I TASR

Sedem ľudí prišlo o život v dôsledku silných lejakov, ktoré sa v brazílskom veľkomeste Rio de Janeiro začali v pondelok večer. Pre pretrvávajúce dažde zostali v utorok zatvorené školy a úrady vyzvali obyvateľov mesta, aby dopravu využívali len v nevyhnutných prípadoch. Informovala o tom agentúra AP.


Ulicami mesta sa valila záplavová voda, ktorá vyvracala stromy a prevracala autá. Starosta Marcelo Crivella povedal, že Rio de Janeiro zažíva "krízu" a dodal, že silné dažde ešte budú pokračovať.

Najviac postihnuté boli južné oblasti mesta. Telá troch ľudí sa našli v utorok popoludní v aute pri obchodnom centre. Jedným z najviac zaplavených miest bolo i turistické centrum v okolí botanickej záhrady, kde spadlo až 231 milimetrov zrážok v priebehu 24 hodín.

V ministrovi P. Kažimírovi som mal oporu aj v ťažkých chvíľach
V dosluhujúcom ministrovi financií Petrovi Kažimírovi mal predseda vlády Peter Pellegrini oporu aj v ťažkých chvíľach. Uviedol to pred rokovaním vlády v Bardejove, ktoré je pre Kažimíra posledným. Čítať ďalej
10 | 04 | 2019 | TASR


Predstavitelia Ria de Janeiro uviedli, že v noci na utorok spadlo za štyri hodiny 152 milimetrov zrážok, čo predstavuje vyššie množstvo než je priemer za celý mesiac apríl.

V 20 častiach mesta sa s rizikom vzniku povodní rozozneli sirény, ktoré ľuďom avizovali, že sa majú zhromaždiť vo vopred stanovených bezpečných priestoroch. Starosta Crivella však uviedol, že v slume Babilonia, ktorý leží v kopcoch za horou Cukrová homoľa sa sirény nespustili. Podľa hasičského zboru tam v dôsledku zosuvov bahna zomreli dve ženy.

Na nedostatočné varovanie sa sťažovali i miestni obyvatelia. V slumoch, ktoré sa nachádzajú na svahoch, je mimoriadne vysoké riziko zosuvov bahna.