Salvini ohlásil vznik vlastnej skupiny v budúcom europarlamente. Kto sa k nemu hlási zo Slovenska?
09 | 04 | 2019 I

Taliansky pravicový líder Matteo Salvini vyhlásil v pondelok cieľ, vytvoriť najväčšiu skupinu v Európskom parlamente, keď spojil svoje sily s euroskeptikmi mimo svojej súčasnej politickej rodiny, aby začal svoju volebnú kampaň. Informuje portál Politico. 


Salvini, taliansky minister vnútra a líder strany Ligy, povedal, že skupina "zmení pravidlá Európy", keď predstavil svoje plány v luxusnom hoteli v Miláne. Asistovali mu poslanci EP z Alternatívy pre Nemecko (AfD), Dánskej ľudovej strany a Praví Fíni Fínska.

Povedal, že chce, aby nová skupina zohrávala rozhodujúcu úlohu pri výbere členov budúcej Európskej komisie koncom tohto roka po európskych voľbách v máji.

"Naším cieľom je konečne byť vládnou silou a silou zmien,"povedal Salvini.

Salvini tiež povedal, že tí, ktorí sa zhromaždili v Miláne, budú spolupracovať s tradičnými spojencami Ligy, ako je napríklad Národný Front Marine Le Pen, hoci francúzska strana na stretnutí chýbala. Strany zdieľajú spoločné témy, dodal, vrátane kontroly hraníc a „boja proti terorizmu a proti extrémizmu“.

Euroskeptické strany sa často snažili spolupracovať v európskom zákonodarnom zbore, alebo dokonca zostať zjednotené v rámci svojich blokov - väčšinou tvorili dve frakcie, čo znamená, že Salvini teraz bude integrovať všetkých do jednej euroskeptickej frakcie.

"Ambicióznym cieľom všetkých ľudí okolo tohto stola je vytvoriť prvú skupinu v nasledujúcom Európskom parlamente," povedal Salvini novinárom. Skupina, povedal, by bola "najväčšia, najvýznamnejšia, najodhodlanejšia v budúcom Európskom parlamente."

Zo Slovenska sa k Salviniho projektu prihlásila Sme Rodina poslancom Ľudovítom Gogom.



Rovnako sa k Salvinimu hlási mimoparlamentná NÁRODNÁ KOALÍCIA.

[0]=68.ARCoT0NL0pi8pzZROQV4QwkGoAYb8dDB6WAET5shiqm7GPLvYAeNjp8j0Ft-eLH4aW2rFkSWfb1cZ352QKDJYc0Io8WRHJqve2_oHxwfG9oteVo15Te358dRiPyatpRuSlJHCfp_yDF1Tyab_wc2fXdtKFvDZUymSoLKTpMcPE2PAV8jzIoTiyEGM3ZjZoFIoF3fizP8lX2mUuEKO5LH5BJqUzpTKhCAaKBsaVuVzMwptTQ0XOkyqK-pj80CEJFXcHHD0oDclOSoqUSmt0507m-BlL-LHE4NLcf6d-mIfumR8WcDPJ3z4m0gfwDE3CFPSQ3CMR6KPL5e-XlsX7MGhlg&__tn__=-R