JE ZAHLASOVANÉ! Plénum schválilo rozpočet na budúci rok
22 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Parlament vo štvrtok schválil štátny rozpočet na budúci rok. Za zákon roka zahlasovalo 93 zo 136 prítomných poslancov. Potvrdila sa tak dohoda koaličných strán OĽANO, Sme rodina, Za ľudí s opozičnou SaS o podpore rozpočtu. Spolu s ním vzalo plénum na vedomie rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky.

Deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %.

Deficit očistený o dočasné vplyvy budúci rok zodpovedá úrovni 3,1 % HDP, čo je blízko odhadu aktuálneho roka (2,9 % HDP).

Príjmy štátneho rozpočtu majú predstavovať 26,699 miliardy eur a výdavky 35,041 miliardy eur. Hotovostný schodok rozpočtu má v budúcom roku dosiahnuť 8,3 miliardy eur.

Celkové príjmy verejnej správy by mali v budúcom roku dosiahnuť 50,579 miliardy eur a výdavky 58,451 miliardy eur, s deficitom na úrovni 7,9 miliardy eur.

Nezaradení poslanci okolo Pellegriniho rozpočet nepodporili

 "Na hlasovaní sa zúčastníme, ale rozpočet ako taký nepodporíme," povedal Pellegrini. Poslanci však zahlasujú za zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastro na desať percent a tiež plánujú podporiť presun financií zo všeobecnej pokladničnej správy do kapitol rezortov zdravotníctva a spravodlivosti.

A čo ďalej?

Aktuálnu 78. schôdzu Národnej rady (NR) SR prerušia vo štvrtok po hlasovaní. Poslanci sa do lavíc vrátia 24. januára popoludní. Po zasadnutí poslaneckého grémia o tom informoval predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

"Odsúhlasíme tieto body, skončíme hlasovaním o rozpočte, potom preruším schôdzu do 24. januára do 13.00 h. Doobeda v ten deň zasadnú výbory a bude sa rokovať v 78. schôdzi a ukončí sa na konci januára," informoval Kollár s tým, že ide o dohodu naprieč celým politickým spektrom zastúpeným v parlamente.

Ďalšia riadna schôdza je naplánovaná od 31. januára.

Ficove vážne obvinenie na Lipšica a Matoviča. VYDIERAJÚ Sulíka?
Líder SaS Richard Sulík nebude o návrhu štátneho rozpočtu v Národnej rade (NR) SR hlasovať slobodne, je politicky vydieraný. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii. Argumentuje zadržaním a obvinením... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!