Ukrajinskí novinári natočili film: Tajomstvá podnikania prezidenta Zelenského
13 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Vojna na Ukrajine trvá už dlhé mesiace, takmer pol roka. A mnohí sa pýtajú, kde všetky tie miliardy z pomoci miznú, keď na miesto určenia sa podľa odborníkov dostane maximálne 30 - 40%. A mnohí chcú aj vedieť, prečo miliardy z vlastníctva ukrajinských oligarchov nešli práve na pomoc ich vlasti. Na to všetko nemáme odpoveď. Ale samotní ukrajinskú novinári natočili film Off Shore 95 s podtitulom Tajomstvá podnikania prezidenta Zelenského. Tak sa môžeme oklieštene pozrieť aspoň na financie najvyššieho predstaviteľa Ukrajiny.

Vojna vo vlasti a peniaze v daňových rajoch

Ako píše portál Finančné noviny, ukrajinskú novinári na základe listín Pandora papers, čo sú doklady o založení firiem a finančných prevodov v daňových rajoch, rekonštruovali ako a kam Volodymyr Zelenskij a skupina tvorcov producentskej skupiny Kvartal 95 Studio dostávali peniaze. Kam? Do daňových rajov. V súvislosti s daňovými rajmi sa spomínajú aj priatelia ruského prezidenta Vladimír Pautina.

Peniaze prúdili do daňových rajov. To znamená, že firma prezidenta istú časť daní neplatila v Kyjeve. Producentská firma prezidenta Volodomyra Zelenského predávala programy televíznemu kanálu 1 + 1, ktorý kontroluje skupina Ihora Kolomojskeho,píšu Finančné noviny.

Filmový dokument od ukrajinských tvorcov hovorí o poslednej platbe 41 mil. USD, ktoré zaplatila Privat Banka. V tom čase bol jej vlastníkom Ihor Kolomojskiy. Privat banka pred tým ako takmer zbankrotovala previedla peniaze do USA. Za tie si Igor Kolomoyskij kúpil nehnuteľnosti a podniky v USA. Momentálne ho vyšetruje FBI. Prevod peňazí vkladateľov banky do zahraničia sa môže považovať za pranie špinavých peňazí (legalizácia peňazí pochádzajúcej z trestnej činnosti).  Vo filme sa k danej transakcii vyšetrujúce orgány nevyjadrili. Bývalý partner Volodymyra Zelenského tvrdí, že prezident by nemal mať podiel v obchodnej firme. Prezident Ukrajiny si za peniaze za televízne programy kúpil nehnuteľnosť v Londýne.

Nemecko plánuje usporiadať medzinárodnú konferenciu na obnovu Ukrajiny
Nemecko sa chystá usporiadať medzinárodnú konferenciu zameranú na diskusiu o obnove Ukrajiny po ruskej invázii. Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal nemenovaný zdroj z nemeckého vládneho kabinetu, podľa ktorého by sa takáto konferencia mohla... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Podnikateľ sa nezaprie ani vo vojne

Kvartal 95 Studio je verejná televízna zábavná produkčná spoločnosť, ktorá pôsobí na Ukrajine od roku 2003. Spoločnosť založil prezidenta a  niekoľko jeho kamarátov zo školy. Spoločnosť produkuje zvukový a vizuálny obsah (ako sú filmy, televízne seriály a formáty) v ruštine a ukrajinčine a organizuje koncerty.

V apríli 2019 bolo hlásené, že FBI vyšetruje Kolomojského v súvislosti s finančnými zločinmi, do ktorých boli zapletení Bogolyubov, obchodník Krivyi Rih Vadim Shulman a Mordechai „Motti“ Korf z Floridy vo vzťahu ku Kolomojskému oceliarskym holdingom v Západnej Virgínii a severnom Ohiu v Spojených štátoch a jeho ťažbe. Právne podania od amerických prokurátorov v roku 2019 podrobne opísali, ako Kolomojskij využil svoju kontrolu nad najväčšou ukrajinskou retailovou bankou PrivatBank na ukoristenie ohromujúcich súm od ukrajinských vkladateľov a prostredníctvom série fiktívnych spoločností a offshore účtov vytiahol peniaze z krajiny do USA.

Stíhaní ministerstvom spravodlivosti USA 

V auguste 2020 Ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov amerických (DOJ) v južnom okrese Floridy (Miami) tvrdilo, že Kolomoyskyi, Boholiubov, Mordechai Korf a Uriel Lader spoločne získali množstvo nehnuteľností za 5,5 miliardy dolárov. Ponziho schémy ako „medzinárodné sprisahanie na pranie špinavých peňazí spreneverených a podvodne získaných od PrivatBank“, ktorá bola znárodnená v roku 2016, aby sa zabránilo kolapsu ukrajinského ekvivalentu FDIC v Spojených štátoch, a používanie „cyperskej pobočky PrivatBank… ako práčka na ukradnuté pôžičkové fondy. ”

Zelenskyj by mal priznať pravdu
Politico: Zelenskyj musí priznať, že Amnesty International má pravdu o zločinoch ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal radu, aby priznal pravdu Amnesty International, ktorá obvinila ozbrojené sily Ukrajiny... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Milan Laca

V apríli 2021 bol Kolomojskému a jeho manželke a deťom zakázaný vstup do USA. Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických ho obvinilo, že svoj čas ako guvernér Dnepropetrovska korupčne využíva na osobné obohatenie. Bol “zapletený do korupčných činov, ktoré podkopali právny štát a vieru ukrajinskej verejnosti v demokratické inštitúcie a verejné procesy ich vlády, vrátane využívania svojho politického vplyvu a úradnej moci pre svoj osobný prospech.

Vo svojom vyhlásení štátny tajomník Antony Blinken uviedol: "Chcem tiež vyjadriť znepokojenie nad súčasným a pokračujúcim úsilím Kolomojského podkopať demokratické procesy a inštitúcie Ukrajiny, ktoré predstavujú vážnu hrozbu pre jej budúcnosť."

V januári 2022 ministerstvo spravodlivosti USA oznámilo, že podalo občiansku sťažnosť na prepadnutie veci proti Kolomoyskyimu na americkom okresnom súde pre južný okres Floridy s tvrdením, že „výnosy z predaja komerčných nehnuteľností v Dallase v Texase presahujúce 6 miliónov dolárov podliehajú prepadnutiu na základe porušenia federálnych zákonov o praní špinavých peňazí“. Išlo už o štvrtú takúto žalobu, ktorú ministerstvo spravodlivosti podalo v súvislosti s rovnakou údajnou trestnou činnosťou: praním peňazí nezákonne získaných od PrivatBank prostredníctvom mnohomiliónových investícií do nehnuteľností v USA.

Rusko-ukrajinský konflikt bol plánovaný na svetovej úrovni, šokuje doktor Čičala
Poznáte tú riekanku, že „Bude zima bude mráz, kam sa vtáčik kam schováš?“ Je veľmi blízka tomu, čo čaká na Slovákov, ale nie len na tých, počas najbližšej zimy. Rozdiel bude len v tom, že ľudia nebudú riešiť kam sa pred zimou schovajú, ale ako sa... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Je za všetkým Volodymyr?

Kvartal 95 Studio vytvoril Volodymyr Zelenskyy, ktorý kandidoval v ukrajinských prezidentských voľbách v roku 2019 a bol zvolený za prezidenta Ukrajiny.

Podľa Zelenského je cieľom spoločnosti „urobiť svet lepším, láskavejším a radostnejším miestom pomocou nástrojov, ktoré máme, ktorými sú humor a kreativita“. Produkovala aj komediálny televízny seriál Služobník ľudu. Služobník je názov politickej strany, ktorá má v súčasnosti väčšinu v parlamente.

Po Zelenského inaugurácii väčšina vedúcich predstaviteľov Kvartal 95 vstúpila do Zelenského administratívy. Jeden ako zástupca vedúceho prezidentskej administratívy Ukrajiny a ďalší bol vymenovaný za zástupcu vedúceho ukrajinskej tajnej služby. Jednoducho chlapíci na správnom mieste - komedianti vo vrcholnej politike.

Nemáme na pomoc Slovákom pri každodennom zdražovaní, ale ideme vyhadzovať vakcíny za 5 miliónov eur!
Dátum expirácie až 189–tisíc očkovacích látok vypršal. A čas záruky sa kráti ďalším 3,5 milióna vakcín, ktoré máme na skladoch. To už našich politikov naozaj viac zamestnávajú hádky miesto toho, aby sa starali o predaj pre Slovensko nepotrebných... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik