Zázračné lieky: acylpyrin a aspirin. Môžu pomôcť aj pri covide
23 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Odvarom z vŕby bielej liečil už slávny Hippokrates, neskôr sa jej účinná látka stala jedným z najuniverzálnejších liekov v histórii. Tlmí horúčku a lieči zápaly. Ale vie sa vraj popasovať aj s hroziacim infarktom, covidom či s onkologickými ochoreniami. Bližšie sa na zázračné tabletky acylpyrín a aspirín pozreli Hospodárske noviny.

Aspirín či u nás známejší acylpyrín bol dlho všeliekom na takmer všetko: na horúčku, bolesť, migrénu, na španielsku chrípku. Štúdie naznačujú, že tento prastarý liek by mohol priniesť úľavu či dokonca pôsobiť preventívne pri vážnych civilizačných ochoreniach. Nič však nie je čiernobiele.

Kde sa podeli stovky nakúpených pľúcnych ventilátorov ?
Ešte pred viac, ako rokom sme do skladov prijali stovky ventilátorov pre pacientov s C-19. Potom sa práci s nimi zaúčali lekári s inými atestáciami, ako anesteziológovia, no personálu pri nich je stále málo. Na jar tohto roku nám kompetentní... Čítať ďalej
22 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Starodávny rekordman

Aspirín 1. februára 1899 zapísal Cisársky patentný úrad v Berlíne. Rok nato bol zaregistrovaný aj na medzinárodnej úrovni. A spustila sa lavína nadšenia. Miernil bolesti, znižoval horúčky, bojoval proti zápalom všetkého druhu, krotil nádchu i zápal pľúc, zasahoval proti tvorbe krvných zrazenín a tak ďalej. Za všetkých to neskôr trefne napísal španielsky filozof José Ortega y Gasset: „Dnes žije obyčajný človek ľahšie, pohodlnejšie a istejšie ako predtým najmocnejší z mocných... Má k dispozícii cesty, železnice, hotely, telegraf, osobnú bezpečnosť a aspirín.“

V roku 1950 bol aspirín, ktorého sa dnes po svete denne spotrebujú tony, zapísaný do Guinnessovej knihy rekordov ako najpredávanejší liek všetkých čias.

Súčasné výskumy aj po viac ako sto­dvadsiatich rokoch od vynálezu ukazujú, že geniálny liek skrýva ešte mnohé netušené možnosti.

Konzultovať s lekárom

Hovoríme o liekoch s rôznymi názvami – aspirín, acylpyrín či anopyrin a ďalšie. Všetky sú ochrannými známkami pre konkrétne lieky rôznych farmaceutických spoločností. Spája ich však rovnaká účinná látka, už spomínaná kyselina acetylsalicylová, líšia sa pomocnými látkami, ktoré im môžu prepožičať jemne odlišnú špecifikáciu.

WHO: Vakcíny sú nebezpečné. Milióny nahlásených vedľajších účinkov za rok!
Podľa toho, čo zverejňuje Svetová zdravotnícka organizácia o vedľajších účinkoch vakcíny proti covid 19, tieto vakcíny sa zdajú byť nebezpečnejšie než akékoľvek iné. O tom, že tieto zistenia sa nemôžu tajiť, je presvedčený portál OZ Dôstojnosť... Čítať ďalej
22 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Treba tiež hneď na začiatku pripomenúť, že hoci ide o voľnopredajné lieky, ich dlhodobé užívanie treba konzultovať so svojím lekárom a rozhodne by sme si ich nemali dlhšie ako týždeň ordinovať sami.

Poďme však na účinky na naše zdravie. „Účinok liekov s obsahom kyseliny acetylsalicylovej závisí od jej dávky: jednorazová dávka 500 – 1 000 mg, ktorú možno opakovať v intervale štyroch až ôsmich hodín do maximálnej dennej dávky 4 g, má účinok analgetický (proti bolesti), antipyretický (znižujúci teplotu) a protizápalový,“ vyratúva vedúca farmaceutka Nemocničnej lekárne Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) Slávka Porubcová. „V tejto dávke sa používa kyselina acetylsalicylová pri mierne a stredne silných bolestiach rôzneho pôvodu, ako napríklad bolesti svalov, kĺbov, zubov, hlavy či pohybového ústrojenstva, ale aj pri horúčke.“ Napokon už v samotnom názve sa ukrýva náznak toho, že ide o antipyretikum, teda o liečivo, ktoré znižuje telesnú teplotu a potláča zápal. Kyselina acetylsalicylová totiž tlmí funkciu takzvaných prostaglandínov, čo sú látky, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v procese zápalov.

Univerzálne liečivo proti bolesti

Keď mám ťažkosti, napríklad vysokú horúčku, užijem tabletku. Keď ťažkosti pominú, lieky užívať prestanem. Acylpyrín a jemu podobné lieky však môžeme brať aj preventívne, a teda dlhodobo. Už v osemdesiatych rokoch 20. storočia si totiž odborníci začali všímať, že by mohli byť dobrými pomocníkmi pri kardiovaskulárnych ochoreniach.

Lesy efektívne chránia pred dôsledkami zmeny klímy, ukazujú štúdie zo Slovenska.
Michaela Pšenáková ,hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia tvrdí o tom štúdii, že práve lesy majú „vyššiu schopnosť zadržiavať veľké množstvá vody v území v dôsledku extrémnych intenzívnych zrážok, ktoré sú častým prejavom klimatickej... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

V roku 1974 dokázal profesor Peter Elwood z College of Medicine na University of Wales, že keď pacienti po infarkte brali aspirín, znížilo to následnú úmrtnosť o 24 percent. „Boli sme tými výsledkami fascinovaní. Vtedy neexistovalo nič iné, čo by takýmto spôsobom znižovalo riziko infarktov,“ konštatoval následne Elwood.

Prevencia proti infarktu

Kyselina acetylsalicylová bráni krvným doštičkám zliepať sa dohromady, respektíve priliepať sa na steny ciev. Práve schopnosť zhlukovať sa a vytvárať nepriestupnú vrstvu je hlavnou prednosťou a úlohou krvných doštičiek. Keď sa však nahromadia na mieste, kde to nie je nevyhnutne potrebné, navyše sa ich tam nakopí priveľa, môžu vytvoriť vážnu prekážku pre prúdenie krvi, a teda okysličovanie organizmu. Môžu dokonca žilu či tepnu zablokovať úplne, a to už má vážne následky v podobne infarktu alebo mozgovej mŕtvice.

Táto vlastnosť navyše v súčasnosti môže byť sľubnou terapiou aj v boji proti covidu. Ani nie proti samotnému vírusu, skôr na predchádzanie alebo riešenie následkov nákazy vrátane zápalu ciev a pridružených ťažkostí.

Stále prebiehajúce výskumy naznačujú, že toto staré liečivo by mohlo pomôcť aj pri ďalšom veľkom strašiakovi súčasnosti, pri niektorých onkologických diagnózach. Dospeli k tomu analýzou starších štúdií pacientov s rakovinou, ktorí ho dlhodobo užívali na iné problémy, napríklad ochorenie srdca. Aspirín mierni riziko rakoviny, pretože pôsobí na jeden z enzýmov, ktorý sa podieľa na tvorbe zápalov a pravdepodobne súvisí s vývojom rakoviny.

Sudca Drgonec: Kto zaplatí odškodné? Heger? Hygienici? Právnici?
Spravodajstvo v slovenských médiách je covidové spravodajstvo na želanie! Upozornil vo svojom stanovisku pre eReport emeritný sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec. Reagoval aj na vyhlásenie premiéra Eduarda Hegera zo soboty, ktorý nevylúčil, že sa... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Proti rakovine

Odborníci z americkej nemocnice Mayo Clinic zistili u mužov nad 60 rokov, ktorí každý deň brali jeden z liekov tejto skupiny, len polovičnú pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty.

​„Acylpyrín môže byť prospešný u časti pacientov, ktorí majú zvýšené riziko vzniku nádorov hrubého čreva,“ priznáva účinnosť v stanovisku pre HN magazín Národný onkologický ústav. „Jeho podanie a posúdenie pomeru rizika/benefitu u konkrétneho pacienta však musí posúdiť jeho ošetrujúci lekár.“

Na iný z účinkov aspirínu sa zamerali výskumníci z Bostonu. Podávaním lieku dokázali vyliečiť cukrovku u laboratórnych myší. Išlo o diabetes II. typu, ktorý spôsobuje zlé využitie inzulínu v tele.

Ako každý liek, aj ony majú i odvrátenú tvár a vedľajšie účinky. Nie sú určené pre každého, vyhýbať by sa im mali najmä deti, u ktorých môžu vyvolať takzvaný Reyov syndróm prejavujúci sa poruchami vedomia, kŕčmi a vysokými teplotami. „Všeobecne sú acylpyrín a iné lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej pre deti nevhodné, ale nedá sa povedať, že by sa nesmeli podávať v žiadnom prípade, napríklad pri zápaloch je to možné. Je však odporúčané, aby ich užívali len dospelí a v niektorých prípadoch mladiství,“ povedal pre portál iDNES.cz Miloslav Kršiak z Ústavu farmakológie 3. lekárskej fakulty UK v Prahe.

Nie každý môže užívať

Dospelákom zas môže podráždiť žalúdok, takže ak máte problémy so zažívacím traktom, je dobré sa vopred poradiť s lekárom alebo minimálne v lekárni upozorniť na tieto ťažkosti, prípadne na iné lieky, ktoré pravidelne užívate. Nuž a z odporúčania ŠÚKL vyberme ešte niekoľko prípadov, keď by ste sa týmto bielym tabletkám mali radšej vyhnúť: ak u vás v minulosti užitie kyseliny acetylsalicylovej alebo liekov s podobným účinkom, najmä nesteroidných protizápalových liekov, vyvolalo astmatický záchvat. Pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch a pri chorobne zvýšenej náchylnosti na krvácanie (hemoragickej diatéze). Ak máte vážne poškodené obličky alebo pečeň, rovnako pri závažnom srdcovom zlyhaní. No a obmedziť by ho mali tiež ženy v posledných troch mesiacoch tehotenstva, pretože môže vážne poškodiť plod, predĺžiť či oneskoriť pôrod a predĺžiť krvácanie.

Poslanci sa zídu v utorok, na schôdzi ich čaká rozpočet i reforma nemocníc
Poslanci Národnej rady (NR) SR sa opäť zídu na schôdzi. Začína sa v utorok (23. 11.) o 14.00 h. Na 51. schôdzi má plénum definitívne rozhodnúť o reforme nemocníc aj o štátnom rozpočte na budúci rok. Voliť má komisára pre deti a komisára pre... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/TASR

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!