„Za 31 eur lekársku starostlivosť v hodnote 85 eur neposkytne ani kúzelník,“ tvrdí doktor Lipták
25 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovenské zdravotníctvo krváca a – bude ešte horšie. Nielen preto, že z neho odchádzajú ďalší a ďalší lekári či zdravotné sestry, ale najmä preto, že na budúci rok do neho pritečie menej peňazí.

Nový financmajster Igor Matovič na budúci rok, ale aj ďalšie dva, znížil platby štátu za svojich poistencov. To bude mať negatívny vplyv na zdravotnú starostlivosť. Vie to aj kontroverzný lekár Peter Lipták, ktorý v statuse tento krok verejne kritizuje a píše, že za 31 eur starostlivosť v hodnote 85 eur neposkytne ani kúzelník.

Kým na Slovensku dá štát na poistenca 31 eur, v Čechách až 77!

Podľa Liptáka sa ďalšie zníženie platieb štátu za svojich poistencov (deti, študentov, dôchodcov a rodičov na materskej) navrhuje na roky 2022 až 2024. „V roku 2022 to má byť 1,1 miliardy eur oproti rozpočtovaným 1,43 miliardy na rok 2021. Matovič pokračuje v znižovaní platieb štátu napriek známym faktom, že priemerné náklady na liečbu týchto poistencov predstavujú približne 85 eur mesačne,“ píše v statuse doktor Peter Lipták a na samý záver dodáva, že napriek tomu štát chce hradiť len 31 eur mesačne. Iba na porovnanie, v Českej republike je to 77 eur.

Slovenské zdravotníctvo potrebuje skutočnú podporu, inak skolabuje, tvrdí zdravotná sestra
Slovenské zdravotníctvo je v nezávideniahodnej situácii. Peniaze na nové nemocnice nemá. Podobné je to aj s rekonštrukciou tých starších. Financie chýbajú i na lepšie vyššie pre lekárov a zdravotné sestry. Preto odchádzajú do... Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik