Sulíkov tajomník Galek ŠOKUJE: Neuveríte čo radí, aby sme prežili zdražovanie!
22 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

O zdražovaní počúvame na každom kroku, no zásadné sú pre mnohých najmä vysoké ceny energií. Trápia nielen Slovákov, ale celú Európu. Podľa štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva Karola Galeka to však nebude až také tragické, píše portál 1pluska.sk. "Najlacnejšia energia je tá, ktorú nespotrebujeme!" zaperlil Galek.


"S cenami to bude tak, ako sa bude vyvíjať trh a ako nám prejdú opatrenia, ktoré navrhujeme. Treba povedať, že to, čo sa dnes deje s cenami za energie, je otázka na trh, na komoditu, ako sa vyvíja. Či už elektrina alebo plyn," začal neurčito vysvetľovať Galek.
Platíme viac kvôli budúcim generáciám?

Všetci vieme, že vyššie ceny energií sú celoeurópskym problémom. Tlačená politika zelených obnoviteľných zdrojov nám akosi okliešťuje možné zdroje elektriny. Tým pádom sú ceny vyššie.

Zvyšovať podiel obnoviteľných zdrojov je síce dobré pre budúce generácie, tie súčasné však budú musieť načrieť hlbšie do vrecka.

"Treba povedať, že tieto zdroje sú variabilné. To znamená, že vyrábajú energiu vtedy, keď svieti slnko, keď fúka vietor. A na začiatku tohto roka nastala situácia, keď nefúkalo až tak veľa a v sieti nám vypadlo 15 až 20 megawatthodín elektrickej energie. Na predstavu, je to asi spotreba slovenského priemyslu alebo polovica spotreby celého Slovenska za rok," vysvetľuje tajomník.

Robert Kaliňák je späť v hre: Za stabilitu na Slovensku musíme zabojovať spolu! (VIDEO)
Držme si palce a bojujme spolu! To je odkaz Roberta Kaliňáka, ktorý sa objavil na "čapicovom“ proteste strany Smer - SD v Rimavskej Sobote. Vráti sa bývalý minister a Ficov korunný princ späť do politiky? Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

60 percent sú len poplatky

Koncová cena komodít sa však podľa Galeka tvorí aj z poplatkov, s ktorými sa niečo robiť dá. "Keď si zoberieme domácnosti, tak elektrina samotná tvorí v koncovej cene 40 percent a poplatky, s ktorými niečo vieme robiť, tak tam je to až 60 percent. Napríklad distribučné poplatky, prenosové poplatky. Sú tam aj mnohé politické opatrenia," vymenúva.
O koľko teda stúpnu ceny energií v blízkom období?

Podľa Galeka 40 percent z ceny energií tvorí komodita. "Vlani to  bolo 46 eur, budúci rok to bude 62 eur. Tarifa za prevádzku systému (TPS)  je asi 23 eur. Či to bude 46 alebo 62 eur, tak to sa určuje na základe priemeru trhových cien," vysvetľuje.

Galko dodáva, že "keďže je to regulované, berú sa tam domácnosti do 30 kilowatthodín a malé podniky. Tu sa pozrie, koľko bol priemer a to sa vloží do koncovej ceny. Keď je to 62 eur plus poplatky, tak koncová cena sa bude pohybovať okolo 130 eur za jednu megawatthodinu".

Klimatológ SHMÚ odkazuje Budajovi: Som znechutený! Konečne vidieť, čo je pre vás skutočná priorita
A máme to tu! Záväzky Hegerovej vlády voči budúcim generáciám padajú ako domček z kariet pod ťarchou nedostatkov v štátnom rozpočte. Uznávaný klimatológ Jozef Pecho to vytmavil ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi. "Som znechutený! Je... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Ako je na tom elektrina?

Podľa štátneho tajomníka teda elektrina stúpne asi o 30 percent. Avšak poplatky vraj pôjdu dole, "jednak vďaka zníženiu cien odmien pre fotovoltiku, kde ušetríme asi 60 miliónov eur, a aj pri TPS máme avízo, že tieto náklady pôjdu výrazným spôsobom dole".

Pri rodinách, ktoré používajú  elektrinu aj na vykurovanie to závisí od množstva, ktoré na vykurovanie domácnosti potrebujú. To závisí od  energetickej efektívnosti  a ako to majú nastavené. "To mi je ťažké povedať. Ale je to veľmi jednoduché prepočítať na jednu megawatthodinu, kde vieme povedať, že to stúpne možno o 80 centov až jedno euro," hovorí Galek.
Keď nemíňate, nemusíte platiť

Podľa štátneho tajomníka by sa mal každý na konci  mesiaca pozrieť svoj účet za energie a nepremýšľať len, ako si to znížiť finančne, ale ako si ho znížiť aj čo sa týka množstva spotrebovanej energie. "Pretože najlacnejšia energia je tá, ktorú nespotrebujeme a nemusíme ju ani vyrobiť," ohúril poznatkom Galek.

Čaká nás katastrofálne zdražovanie! Nárast cien sa ešte neskončil, práve naopak. Za čo si priplatíme?
Je zle, ale bude ešte horšie! Nárast cien už pocítil takmer každý Slovák, no zdražovanie sa ani zďaleka neskončilo! Pripravte sa na to, že vrchol nás ešte len čaká. Hore pôjde takmer všetko. Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková