Štátna prokuratúra chce opäť zbaviť premiéra Babiša imunity, píše nemecký Der Spiegel
21 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Český premiér Andrej Babiš mal spreneveriť finančné prostriedky EÚ. Ako poslanec požíva imunitu, ale štátna prokuratúra sa snaží o jej zrušenie. Už po druhýkrát, informuje Der Spiegel.

Rozhodnutie o obžalobe stále úradujúceho českého premiéra Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo sa odkladá. Dôvodom je, že 67-ročnému poslancovi sa začiatkom októbra v parlamentných voľbách obnovila poslanecká imunita. Štátna prokuratúra chce opätovne požiadať o zrušenie ochrany pred trestným stíhaním. Najskôr to však bude možné po prvom zasadnutí novej poslaneckej Snemovne, ktoré bude 8. novembra.

„Pandora Papers" - daňové raje: „Ulievali si peniaze bokom“. Odhalenia usvedčujúce politikov a prominentov. Sú medzi nimi aj Babiš, Blair či Putinova milenka
Obrovský únik údajov ukazuje, ako si superbohatí ľudia na celom svete „ulievajú bokom“ peniaze prostredníctvom fiktívnych spoločností. Sú medzi nimi hlavy štátov a vlád, ich milenky, ministri a celebrity... a nechýba ani český premiér Andrej Babiš,... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Multimiliardár Babiš možno získal dotácie podvodom

Aféra sa týka údajného podvodu s miliónovými dotáciami EÚ pre wellness centrum Čapí hnízdo. Peniaze boli v skutočnosti určené pre malé a stredné podniky. Multimiliardár Babiš je však zakladateľom podnikateľského impéria s viac ako 200 samostatnými spoločnosťami. Opakovane zdôrazňuje, že dotácie už boli splatené. Vyšetrovanie prebieha už približne šesť rokov.

V parlamentných voľbách začiatkom októbra získala liberálno-konzervatívna opozícia jasnú väčšinu 108 z 200 kresiel v Snemovni. Babišovo populistické ANO dostalo 72 kresiel. Rokovania o novej vláde zatieňujú obavy o zdravotný stav prezidenta Miloša Zemana, ktorý je už týždeň a pol v nemocnici. Hlava štátu udeľuje mandát na zostavenie vlády, uzatvára Der Spiegel.

Pral český premiér A. Babiš špinavé peniaze, alebo je to útok mafie?
05 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová