Gyimesi chce deti menšín vyučovať slovenčinu ako cudzí jazyk. Prečo im takto škodí?
21 | 10 | 2021 I Ján Papuga
Poslanec Juraj Gyimesi (OĽaNO) chce, aby sa deti menšín učili slovenčinu ako cudzí jazyk. Ak by jeho návrh prešiel, veľmi by poškodil deti pochádzajúce z maďarskej, rómskej alebo inej menšiny. nedostatočné ovládanie štátneho jazyka ohrozí ich uplatnenie na trhu práce.

Podľa jeho návrhu by sa deti národnostných menším mali učiť štátny slovenský jazyk ako cudzí jazyk. „Je to významná vec, po takejto úprave volali pedagogické organizácie takmer 30 rokov, my sme si to dali do programového vyhlásenia vlády,“ hovorí Gyimesi.

Socialisti.sk: My tu dokopy nevlastníme nič, ale čudujeme sa, keď Maďari opravujú naše kaštiele
Predseda strany socialisti.sk Artúr Bekmatov sa na svojom profile vyjadril k maďarskej otázke. Tá sa otvorila po zámere maďarského premiéra skupovať pôdu a kaštiele na slovenskom území. Je tento krok naozaj zlovestný? Čítať ďalej
17 | 10 | 2021 | Ján Papuga


Hoci sa návrh nepozdáva viacerým poslancom najmä zo strany kotlebovcov, môže sa spoľahnúť na podporu ministerstva školstva. „Naučiť sa iný jazyk ako materinský ako cudzí jazyk je jednoduchšie. Inak by sme sa učili angličtinu, ak by sme žili v Anglicku. Toto je spôsob, ako deti naučiť lepšie slovenčinu,“ tvrdí štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová.

Výučba slovenčiny ako štátneho jazyka je aj podľa niektorých učiteľov efektívnejšia a môže byť prínosom pri prechode na stredné školy. To sa nedá spochybniť. No je tu aj politické kritérium, ktoré citlivo reaguje na zmenu statusu národného jazyka. OĽaNO sa však rozhoduje bez diskusie, rýchlo a bez vnímania dôsledkov svojho konania. Musíme veriť, že zmena vyučovania slovenčiny bude naozaj prospešná pre žiakov z národnostnej menšiny.