Gastroprevádzky krachujú, rokuje sa o znížení DPH. Čo si zase vymyslí diktátor Matovič?
20 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Podľa správ RTVS gastroprevádzkam hrozí krach. Prvá pomoc sa nevzťahuje na pokles tržieb. O znížení DPH rokujú s rezortom financií.


Gastronomické prevádzky znova fungujú v totálnej neistote a bez pomoci štátu mnohým hrozí krach a prepúšťanie – tvrdí Aliancia slovenskej gastronómie. Hoci už dlhšie rokujú s Matovičovým rezortom financií o možnosti znížiť DPH, počúvajú len prázdne sľuby a politický marketing.

Slovákmi obľúbený nápoj bude drahší
Česko-slovenská skupina Kofola bude od novembra zvyšovať ceny vybraných nápojov pre gastronómiu, informovala ekonomika.pravda.sk. Čítať ďalej
17 | 10 | 2021 | Ján Papuga


Oblasť gastrosektora patrí k najviac postihnutým pre rôzne covidové opatrenia vlády bez nevyhnutných kompenzácií. Väčšina prevádzok je stále stratová. Niektoré zostali radšej zatvorené.

Nekonanie vlády ohrozuje tisíce ľudí

Prezident Aliancie Viliam Pavlovský upozornil, že z opatrení rezortu práce, ktoré im majú pomôcť, vypadlo opatrenie 3B, ktoré je viazané na pokles tržieb: „Prišlo obdobie, kedy im klesli tržby na hranicu 50 %, a to je naozaj smrteľné, pretože v tomto prípade už strácate platobnú disciplínu, lebo nie ste schopní splácať svoje staré záväzky a ani aktuálne záväzky. A dokonca ministerstvo práce vám ešte nariadi platiť preložené odvody z minulého roka.“ 

Jedným z riešení je zníženie dane z pridanej hodnoty. Rokujú o tom s rezortom financií. Tí im povedali, že to bude súčasťou daňovo-odvodovej reformy. Prevádzky však nemôžu čakať dva-tri roky. Čudujú sa, prečo vláda nedokáže konať rýchlejšie. Veď ide o jednoduché zníženie DPH. V iných krajinách sa podľa Pavlovského po znížení DPH zvýšil práve jej celkový výber.

Vláda aj túto zimu zrazí cestovný ruch na kolená. Zase chýbajú informácie
13 | 10 | 2021 | Ján Papuga


Gastrosektoru treba venovať tiež výnimočnú pozornosť

Prezident Asociácie zdôraznil, že v gastrosektore pracuje v súčasnosti okolo 160 000 ľudí a spolu s obslužnými prevádzkami je to možno viac ako 200 000 ľudí. Preto by sa mala podľa neho týmto prevádzkam venovať rovnaká pozornosť ako napríklad Volkswagenu Bratislava či U. S. Steel Košice.