Docent trestného práva Laciak: Taraba nespáchal trestný čin
20 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Docent trestného práva z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Ondrej Laciak, v rozhovore pre denník Pravda vysvetlil, prečo poslanec Taraba nespáchal trestný čin. A prečo ho nebude možné za príspevok zverejnený na sociálnej sieti o dcére Zuzany Čaputovej trestnoprávne postihnúť.


Priestor na najviac používanej sociálnej sieti Facebook sa včera zmenil na bojisko. Doslova si to na nej "rozdali," takmer všetci. Politici, médiá a dokonca aj prezidentka nechala odkaz. Samozrejme nechýbala ani všetko sledujúca verejnosť. Vlnu pobúrenia vyvolal status nezaradeného poslanca Tarabu, ktorý zverejnil fotografiu 17-ročnej prezidentkinej dcéry, z ktorej sa stala modelka. A pripol k nemu slová: "Po včerajšom dni vieme, že máme na Slovensku novú top modelku."


Ozvala sa aj polícia. Na sociálnej tiež zverejnili fotografiu prezidentkinej dcéry. A Tarabov status zhodnotili ako útok na mladistvú osobu, ktorý podnecuje nenávisť a šikanu. Odborník, docent trestného práva z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Ondrej Laciak  si ale myslí, že poslanec Taraba sa trestného činu nedopustil.

Advokáti to natreli Kolíkovej a Benátska komisia ich podporila!
Slovenská advokátska komora (SAK) sa tvrdo pustila do ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Tá sa totiž zaoberala práve fungovaním SAK a s otázkami sa obrátila na Benátsku komisiu. Poradný orgán Rady Európy pre otázky ústavného práva Kolíkovú... Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Nebola naplnená skutková podstata trestného činu

"Od júla je v Trestnom poriadku zavedený nový trestný čin, takzvané nebezpečné elektronické obťažovanie, zjednodušene kyberšikanovanie," upozorňuje denník Pravda. A pýta sa na názor docenta Laciaka, či môže byť poslanec Taraba postihnutý na základe tohto zákona.

Laciak si myslí, že konanie poslanca Tarabu v tomto prípade nenaplnilo skutkovú podstatu trestného činu.
"Zverejnil nejaký komentár a verejne dostupnú fotografiu, nemožno to kvalifikovať ako trestný čin kyberšikanovania," povedal v rozhovore Laciak pre denník Pravda. Podľa docenta Laciaka môže ísť o konanie, ktoré je nemorálne a neslušné, dotknutí sa môžu podľa neho obrátiť na civilný súd, žiadať napríklad ospravedlnenie, ale je podľa neho dôležité, aby sa posúdilo, či došlo k zásahu do osobnostných práv.

Facebook Inc. plánuje zmeniť svoj názov, tvrdí zdroj
Americká spoločnosť Facebook Inc. plánuje budúci týždeň oznámiť, že zmení svoj názov. V utorok večer o tom informoval americký portál The Verge s odvolaním sa na osobu oboznámenú s týmto plánom. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | TASR

Polícia musí vnímať aj slobodu slova

Čo sa týka komentára, ktorý Taraba pripojil k fotografii, ten mnohí vyhodnotili ako ironický. Sám autor však tvrdí, že ironický nie je. Je extrémne náročné podľa Laciaka skúmať subjektívnu stránku, čiže zavinenie. "Vzhľadom na to, že nie je naplnená tzv. objektívna stránka predmetnej skutkovej podstaty – konanie, tak nie je namieste skúmať ani subjektívnu stránku, zavinenie," vysvetľuje Laciak v rozhovore pre denník Pravda.

Čo sa týka vyhlásenia polície, docent Laciak si myslí, že je potreba vnímať aj slobodu slova. "Takže musí to mať určitú mieru závažnosti a zásahu do osobnostných práv druhého, aby mohol byť skutok vnímaný ako kyberšikanovanie" dodáva okrem iného v závere rozhovoru.

Mimovládky vyzývajú Hegerovu vládu: Plňte konečne to, k čomu ste sa zaviazali!
19 | 10 | 2021 | Diana Zaťková