Slováci, nečudujte sa! Orbán robí to, čo mali robiť NAŠE vlády!
17 | 10 | 2021 I Eka Balašková

V ostatných týždňoch hladinu verejnej mienky rozvírili informácie o pokusoch skupovať pôdu Maďarskou republikou. To už je len vrchol ľadovca, ako konštatuje v reportáži RTVS.



Od nákupu pôdy upustili

Pôvodne maďarská vláda vyčlenila štyristo miliónov eur na nákup ornej pôdy v Strednej Európe. Po dôraznom nesúhlase slovenskej opozície od tohto úmyslu maďarská vláda (zatiaľ) upustila. Na Felvidék (v preklade "Hornú zem") však prúdi množstvo ďalších investícií práve z Budapešti.

Darina Mosná Život-NS : Pán Krajniak, Slováci majú väčšiu pamäť ako disketa! (VIDEO)
V roku 2015 sa poslancom a občanom prihovoril s radikálne znejúcimi sľubmi poslanec Milan Krajniak. Ubehlo šesť rokov a z Krajniaka sa stal minister. Dnes, keď sa tak veľa hovorí o cenách energie je video Dariny Mosnej (Život - národná strana),... Čítať ďalej
17 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Niekdajší Ústavný súd

To, čo sa pozdĺž hranice s Maďarskom vie už dlhé roky, "zistila" už aj RTVS. Maďarská vláda financuje nadáciu, ktorá má za cieľ kúpu historických budov v zahraničí. Prostredníctvom tejto nadácie kúpila budovy v Košiciach, Banskej Bystrici, či v Tornali. Porušila tým Viedenský dohovor. Ako prevenciu dostali katastre podobné snahy do budúcnosti nahlásiť.
Renovácia kostolov

Za forinty sa ich u nás zrekonštruuje približne sto. Okrem iného aj Bazilika sv. Ondreja v Komárne. Nezaradený poslanec NR SR Tomáš Valášek tvrdí, že vedia, čo vláda V, Orbána robí. "Tento človek sa snaží kúpiť si hlasy na Slovensku žijúcich Maďarov pred voľbami v roku 2022." konštatuje Valášek. Druhá vec, čo podľa neho robí, že si naháňa politické body doma tým, že "Inými cestičkami, nákupom pôdy a podobne, rozširuje de fakto Maďarsko, minimálne maďarské vlastníctvo za hranicami."
Podpora podnikateľom

Osobitnou a nie slabou kapitolou je podpora podnikateľom. Podľa RTVS investigatívci zistili, že prostredníctvom jedinej nadácie poslala maďarská vláda na Slovensko cez stoštyridsať miliónov eur. A to len za desať rokov. Tie okrem iného pomohli cirkvi, futbalu v Dunajskej Strede, či na podporu letných festivalov.

Slovákmi obľúbený nápoj bude drahší
Česko-slovenská skupina Kofola bude od novembra zvyšovať ceny vybraných nápojov pre gastronómiu, informovala ekonomika.pravda.sk. Čítať ďalej
17 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Pomohli si politické špičky maďarskej menšiny

Nezriedka takto vyčlenené peniaze skončili na účtoch vedenia strán maďarskej menšiny na Slovensku. A to všetko bez jasných pravidiel. Minister zahraničia SR Korčok vyzval maďarského kolegu, aby si nejaké nastavili. Szijjartó na nedávnom stretnutí aj prisľúbil, "Aby sa obe krajiny cítili v tomto priestore rovnoprávne, vytvoríme taký rámcový systém, ktorý bude riešiť hospodársku spoluprácu." Ten by mal byť výhodný pre obe strany.
Majú to v Ústave

Maďarskú vládu však k podpore zahraničných Maďarov zaväzuje ich Ústava. A tak sa my, Slováci, žijúci pozdĺž cca 650 km dlhej hranice s Maďarskom pýtame, prečo vlády dlhodobo tento priestor zanedbávajú. Veď keby sa slovenská vláda starala o všetko, o čo by sa starať mala, tak tu maďarská vláda nemá na takéto investície priestor.