Prvé čierne okresy od zajtra a drastické opatrenia
17 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Ako bude vyzerať "covidová mapa Slovenska od zajtra? Prezradila nám to stránka Ministerstva zdravotníctva, cez ktorú informuje používateľov sociálnej siete.



Od zajtra 5 okresov v čiernom

V pondelok, 18. októbra sa do čiernej farby covid automatu "prepnú" okesy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a Svidník. 22 okresov bude v bordovej farbe, 37 v červenej farbe a 15 bude v rámci Covid automatu v oranžovej farbe.

Slováci, nečudujte sa! Orbán robí to, čo mali robiť NAŠE vlády!
V ostatných týždňoch hladinu verejnej mienky rozvírili informácie o pokusoch skupovať pôdu Maďarskou republikou. To už je len vrchol ľadovca, ako konštatuje v reportáži RTVS. Čítať ďalej
17 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Drastické opatrenia v čiernych okresoch

V čiernych okresoch sa už ľudia na svadbách, oslavách či večierkoch nezabavia. Takéto podujatia budú pre všetkých zakázané. Platí to aj pre podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Zatvorené zostanú aj fitness centrá, wellness, akvaparky i prírodné a liečivé kúpele. Vyplýva to z opatrení pre čierne okresy, na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (UVZ) SR.

Zlé časy čakajú reštaurácie, ktoré nebudú môcť pustiť nikoho do interiéru ani na terasu. Bez ohľadu na režim, aký si zvolia (základ, OTP, očkovaní), môžu mať už len okienkový predaj alebo rozvoz. V bordovej farbe mohli otvoriť pre očkovaných s tým, že pri stole mohli sedieť najviac štyria ľudia alebo členovia jednej domácnosti. Terasy sú pre očkovaných v bordovej farbe bez obmedzení.

V čiernej farbe nemôžu fungovať už ani hotely a penzióny. Kým v bordovom okrese sa môžu zaočkovaní ľudia ubytovať bez obmedzení a ubytovacie zariadenia môžu s istými limitmi fungovať aj v režime OTP, v čiernej fáze sú okrem karanténnych ubytovní zakázané.

Hromadné podujatia v čiernych okresoch budú môcť byť len pre kompletne zaočkovaných, aj to len do 100 osôb za prísnych protiepidemických opatrení. Organizátori si budú musieť povinne viesť zoznam účastníkov. To isté platí aj pre bohoslužby s rozdielom, že tie sa budú môcť konať aj v režime OTP (očkovaní, testovaní, tí, čo prekonali COVID-19).

Čo sa týka bazénov a plavární, tie môžu byť otvorené takisto len pre plne zaočkovaných, a to pre maximálny počet 10 osôb s tým, že organizované skupiny sa riadia podľa športového automatu.

V interiéroch vrátane MHD a taxíkov je povinné mať respirátor. V taxíkoch je zároveň potrebné vydezinfikovať priestory po každom zákazníkovi. V exteriéri postačí rúško, šál či šatka, a to vo vzdialenosti menej ako dva metre od ďalších osôb.
Málo sa očkujete!

Asi takýto "odkaz" medzi riadkami odovzdáva MZ SR vo svojom statuse hneď za číslami, ktoré sú oproti minulému týždňu o čosi hrozivejšie. "Každý okres, ktorý dosiahne viac ako 75% zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov, má podľa Covid automatu o dva stupne nižšiu farbu, ako by mal bez toho. Pri 65% zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov si okres polepší o jeden stupeň."