Doba kávová trvá!
16 | 10 | 2021 I Eka Balašková

O dobe kávovej sa spieva v dobrých tridsať rokov starej piesni a zdá sa, že doba kávová stále trvá. vyzerá to tak, že ešte nejaký čas sa neskončí. Poďme si teda tú tekutinu, o ktorej niektorí hovoria, že lepšie vonia, ako chutí, trošku očistiť od šiestich najčastejších mýtov. 



S kávou schudnete



Niektoré výživové doplnky tvrdia práve toto. Vidíte okolo seba kávičkárov, ktorí by nemali ani gram tuku navyše? Stimulačné účinky kávy síce mierne zvyšujú metabolizmus, no ak máte najradšej kávu so smotanou, s cukrom a k sladkému dezertu, káva to určite "nespraví".




Istý potenciál sa v káve ukrýva. Kvalitná káva, ideálne bez cukru a smotany, dokáže na istý potlačiť chuť na jedlo. Šálku kávy si doprajte približne hodinu pred tréningom.  Zlepší sa váš fyzický aj duševný výkon, vytrvalosť a koncentrácia na cieľ.


Kofeín v káve spôsobuje závislosť



Cítite na sebe isté abstinenčné príznaky, ak vynecháte svoju bežnú dávku kávy? Ak by ste sa teraz rozhodli, že kávu úplne vynecháte, môžete po 24 hodinách pociťovať istú slabosť, podráždenosť či bolesť hlavy.




Po 3 až 14 dňoch bez kávy "absťáky" ustúpia. Ak chcete vyskúšať týždenný detox, prvá šálka po ňom vás zaručene "postaví na nohy".

Košice: Rally Košice 2021 obmedzí premávku MHD
16 | 10 | 2021 | TASR




Bezkofeínová káva nemá žiadny kofeín




Z tohto dôvodu ju pijú tehotné a dojčiace ženy, ľudia citliví na kofeín, s histamínovou intoleranciou, srdciari a tiež ľudia, ktorí si síce chcú dopriať vôňu a chuť kávy, no možno podľahli niektorému z mýtov.




Aj „káva bez kofeínu“ obsahuje isté množstvo kofeínu. V procese dekofeinizácie sa zo zelených zrniek kávy stratí približne 97 % tejto látky. Zvyšné tri percentá už nemajú na človeka takmer žiadny vplyv. Káva bez kofeínu je pritom na nerozoznanie od klasickej kávy a zachováva si všetky zdraviu prospešné antioxidanty.



Káva by sa mala uchovávať v chladničke




Tak toto rozhodne nie je pravda Káva priťahuje vlhkosť z okolitého prostredia. Prudké zmeny teploty zapríčinia, že aj minimálne množstvo vlhkosti sa skondenzuje na stenách nádoby zvnútra a káva ju absorbuje.




Káve škodí prebytočný vzduch, vlhkosť, teplo a svetlo. Potrebuje preto vzduchotesnú nádobu. Tú skladujte v tmavšej skrinke, mimo dosahu spotrebičov produkujúcich teplo.

Ficovo stretnutie s občanmi BUDE! Neuveríte však, aké absurdné nariadenie si vymysleli hygienici
Robert Fico sa opäť prihlásil s videom. Informuje o horúcej aktualite. Na nedeľné stretnutie s občanmi v Rimavskej Sobote povolenie hygieny dostali. ÚVZ si však vymyslel jedno také absurdné nariadenie, že sa ním líder Smeru musel... Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Petra Demková




Káva dehydruje




Aj ja som si myslela, že v kaviarni mi donesú pohár vody práve kvôli "doplneniu tekutín". káva síce má mierne diuretické účinky, príčinou dehydratácie však nie je. Voda v šálke túto budúcu stratu automaticky kompenzuje.




Voda ku káve neutralizuje chuť v ústach a zabráni prekysleniu žalúdka. Ak si totiž dá kávu "na prázdny žalúdok" niekto, kto s týmto orgánom má problémy, môže mu spôsobiť nepríjemné podráždenie.



Káva je nezdravá




Nenechajte sa odradiť a s mierou si kávu pokojne doprajte.




Káva je totiž bohatá na cenné antioxidanty a polyfenoly. Šálka denne dokáže znížiť riziko rozvoja cukrovky 2. typu. Znižuje riziko ochorenia pečene a niektorých druhov rakoviny. Je bohatá na antioxidant, s pozitívnym vplyvom na hladinu cholesterolu, triglyceridov a cukru v krvi. S dobrou šálkou kávy sa aj strašiaca Parkinsonova a Alzheimerova choroba stávajú menším rizikom.


Kde cesta neexistuje, tam si ju Hovorme spolu spravili!
O iniciatíve Hovorme spolu sme na našich stránkach už niekoľkokrát písali. Jej iniciátori všetkých pozývajú na prvé živé vysielanie cez ich informačné kanály. Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Eka Balašková