Diskusia Matoviča a Kamenického: "Prineste mi sem Fica, roztrhám ho v zuboch"
15 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Igor Matovič (OĽaNO) a Ladislav Kamenický (SMER - SD) diskutovali ako hostia v relácii Na Hrane TV JOJ. Hovorili o tom, ako vláda plánuje pomôcť občanom, čo sa týka zdražovania, ktoré nás čaká. Aj o tom, čo nám prinesie štátny rozpočet na rok 2022.


Zverejnený bol aj najnovší prieskum, ktorý si objednala TV JOJ a uskutočnila ho agentúra AKO. Niekoľkokrát padlo slovo mafia a niekoľkokrát slovné spojenie ste neschopná vláda. Diskusia Matoviča a jeho predchodcu Kamenického končila slovami Igora Matoviča: "Prineste mi sem Fica, roztrhám ho v zuboch."


Minister financií Matovič sa už v rámci tlačovej konferencie zmienil o tom, že ide o jeho prvý štátny rozpočet, ktorého tvorbe, keď nastupoval ako minister financií, rozumel na 30 percent. Uvedomil si však zodpovednosť, akú má, a svojím vyhlásením chcel vyzdvihnúť prácu ďalších z ministerstva, ktorý na rozpočte pracovali a pomáhali mu.

Kamenický zdôraznil, že očakáva konštruktívnu a vecnú debatu vzhľadom na to, že štátny rozpočet je významný dokument, ktorý je obsiahnutý na 300 stranách a ďalšie strany tvoria prílohy. Pripomenul, že sociálni partneri, ktorými sú napríklad ZMOS alebo KOZ, dostali návrh neskoro a neprebehol potrebný celospoločenský dialóg, aby sa mohli k nemu vyjadriť potom, ako si ho naštudujú v dostatočnom časovom predstihu.

Vaše nezmyselné nariadenia musíme ľuďom vysvetľovať my! Búria sa starostovia a primátori
Už nechcú stáť bokom! Starostom a primátorom dochádza trpezlivosť z toho, že ich vláda absolútne nepovažuje za rovnocenných partnerov. A to ani pri rozhodnutiach v otázke obcí a miest, ktoré zastupujú. Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Ak by ľudia volili nasledujúci víkend, voľby by dopadli nasledovne

Do parlamentu by sa dostali strany: HLAS - SD s 18, 2 percentami, SaS s 14,5 percentami, Smer - SD s 13, 8 percentami, OĽaNO s 9,2 percentami, PS s 8,6 percentami, Sme Rodina s 7,4 percentami, KDH s 5,9 percentami, Republika s 5 percentami.

Ak by sa voľby konali nasledujúci víkend, mandáty by sa rozdelili nasledovne: HLAS - SD by získal 33 mandátov, SaS mandátov, Smer - SD 25 mandátov, OĽaNO 17 mandátov, PS 16 mandátov, Sme Rodina 13 mandátov, KDH 11 mandátov, Republika 9 mandátov.

Mimo parlamentu by ostali:&Aliancia, ĽSNS, Za ľudí, Dobrá voľba, SPOLU, Socialisti.sk, Maďarské fórum a KSS.
Matovič prieskumom neverí, Kamenický prieskumy nekomentuje

Matovič prieskumom neverí. O nespoľahlivosti prieskumov svedčí podľa neho aj fakt, že pred voľbami SaS namerajú 19 percent a OĽaNO má 4 percentá a výsledok je nakoniec úplne iný. OĽaNO získa 25 percent a SaS 6 percent. Prieskumy okomentoval ďalej už len povestným zvolaním: "Ľudia nebojte sa, dobre bude!" Matovič je presvedčený, že opozícia sa reálne bojí. "Dvanásť rokov tu bola mafia. Dvadsaťpäť ich ľudí svedčí, boli súčasťou zločinu, a preto sa chcú vrátiť k moci. Obetujú aj vlastných starších voličov, ktorých posielajú na smrť," uviedol Matovič na margo názoru strany Sme - SD na očkovanie proti COVID19.

Matovič je presvedčený, že OĽaNO predstavuje Dávida, ktorý stojí oproti Goliášovi z biblického príbehu.

Smer - SD podľa Kamenického prieskumy nekomentuje. Pre nich by boli jediným relevantným prieskumom predčasné voľby. O dôveryhodnosti súčasnej vlády podľa neho hovorí aj fakt, že 85 percent ľudí podľa Kamenického súčasnej vláde nedôveruje. OĽaNO podľa neho vyhralo voľby na klamstvách. Sme - SD sa nebráni očkovaniu, ale necháva pri tejto otázke ľuďom dobrovoľnosť.

Regióny potrebujú našu podporu. Nemôžeme im rušiť nemocnice, hovorí Kollár
Hnutie Sme rodina nepodporí reformu, ktorá so sebou prinesie rušenie nemocníc alebo znižovanie počtu nemocničných lôžok. V regiónoch by to mohlo znamenať nielen obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov, ale malo by to aj... Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Gabriel Matta

Aká pomoc sa pripravuje pre ľudí, ktorí budú zdražovaním postihnutí?

Podľa prieskumov, ktoré zverejnila TV JOJ, zdražovanie sa najviac dotkne Nitrianskeho kraja, nasleduje Banskobystrický kraj, po ňom Prešovský kraj a Košický kraj. Čo sa týka konkrétnej pomoci, minister financií odpovedať nevedel. Odpovedal všeobecne, že sa hľadá riešenie. Dodal, že on ako minister financií musí byť zodpovedný za každé jedno euro a Slovensko má prázdne sýpky, čo populistov, ako nazval nielen členov opozície, ale aj niektorých členov koalície, podľa neho nezaujíma. Matovič prisľúbil, že 12 percent ľudí, ktoré sa podľa prieskumu majú prepadnúť pod hranicu chudoby, nenechajú v štichu a peniaze sa nájdu.

Kamenický riešenie vidí v bankovom odvode. Podľa neho bankám sa na Slovensku extrémne dobre darí. Ich zisky sa zdvojnásobili. A príjem z bankových odvodov by mohol Slovensku pomôcť. Je presvedčený, že Matovič kope za banky a toto riešenie je pre koalíciu neprijateľné.
Guvernér Národnej banky Slovenska a jeho obvinenie tiež témou

Matovič uviedol, že guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír má imunitu a z pozície je de facto neodvolateľný.

Kamenický pripomenul kajúcnika Imreczeho. "Kažimír je obvinený na základe výpovede jedného kajúcnika Imreczeho. Prečo na základe výpovede toho istého jedného kajúcnika Imreczeho nie je obvinený aj Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý podľa Imreczeho prevzal úplatok 100 tisíc eur?" zdôraznil Kamenický v relácii Na hrane.

Lipšicov dlho očakávaný ťah pešiakom Imreczem
Petra Kažimíra vôbec nemám rád. Priznávam hneď na úvod. Nedodržal totiž svoj sľub z obdobia, keď iba v politike takpovediac začínal na jej najvyšších stupienkoch. Nemám však rád ani Daniela Lipšica. Politické posty sú totiž primárne určené na... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Vydieranie koaličných partnerov?

Kým v zdravotníctve sa platy zamestnancov odvíjajú zo zákona od mzdového automatu, iné sektory ako sú napríklad školstvo a platy učiteľov alebo rezort vnútra, ako sú hasiči, policajti, mzdový automat nemajú. Igor Matovič v prípade platov učiteľov ako keby obchodoval, ale odznelo aj slovo "vydieranie." Ministrovi školstva, ktorý žiadal navýšenie platov učiteľov, napríklad sľúbil, že keď SaS zahlasuje a podporí iné kľúčové veci, ako napr. dôchodkovú reformu, tak učitelia zvýšené platy dostanú. "SaS buď podporí a dostanú na platy učiteľov, alebo nepodporí a nedostanú nič," povedal minister financií.

Podľa Kamenického štátny rozpočet nesmie byť nástrojom vydierania. "Heger a Matovič nevedia riadiť štát a toto je výsledok," povedal Kamenický  v relácii Na hrane, TV JOJ.
Zlá situácia v zdravotníctve

Moderátorka v relácii pripomenula, že kým nedávno bolo slovenské zdravotníctvo na českej ceste, dnes je na ukrajinskej. Matovič sľuboval, že peniaze sa zoženú. Kamenický pripomenul, že porovnávať platy zdravotníkov v zahraničí a u nás mali predtým, ako navrhli rozpočet. Peniaze podľa Matoviča nie sú, ale sa hľadajú. Podľa Kamenického výsledkom bude, že sa lekári a zdravotné sestry zbalia a odídu do zahraničia.

Záverečné slovo patrilo Igorovi Matovičovi: "Prineste mi sem Fica, roztrhám ho v zuboch." Kamenický ešte stihol dodať: "Len, aby to nebolo opačne."

Matovič je financmajster na pohľadanie - Korčok musí rušiť slovenské konzuláty vo svete!
Nový rozpočet nedáva spávať mnohým. Škrty sa dotknú takmer všetkých rezortov. No ministerstvo zahraničných vecí je vraj na tom až tak zle, že je v hre aj rušenie slovenských konzulátov vo svete! Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Diana Zaťková