To je šialené! Takýto rast cien sme tu nemali 10 rokov
14 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Slováci sa už teraz desia nových cien za energie. Tie totiž majú hlboko zasiahnuť naše peňaženky. No globálne zvyšovanie cien energií sa už začína objavovať aj na cenách tovarov a služieb.Nárast spotrebiteľských cien dosiahol v septembri hodnotu 4,6 %, čo je najviac od novembra 2011!


Štatistický úrad vo štvrtok na svojej webovej stránke informoval, že zvyšujúcu sa dynamiku rastu cien naďalej ťahali medziročne vyššie ceny potravín, palív a najnovšie aj rast cien školského stravovania po útlme štátneho financovania obedov v základných školách.

Vyššie ceny ako vlani v septembri boli vo všetkých 12 sledovaných odboroch.

Medziročný vývoj cien.

Foto: ŠÚ SR
Potraviny

Vysoký rast mali tie potravinové skupiny, ktoré významnejšie zvýšili ceny aj voči predošlému mesiacu, a to ovocie, zelenina a mäso. Do tejto skupiny patrí aj chlieb a obilniny; ryby a morské plody; mlieko, syry, vajcia; oleje a tuky, ako aj cukor, džem, med, čokoláda a cukrovinky.
Školské jedálne, reštaurácie a hotely

Novou položkou, ktorá výrazne ovplyvnila rast cien medziročne aj medzimesačne, bol prudký rast cien školského stravovania. K celkovej hodnote medziročnej inflácie od jari prispievajú aj vyššie ceny palív, medziročné rasty nad 20 % si pripisujú už piaty mesiac po sebe, informuje úrad.

Stop mafie na Slovensku! Zajtra idú Slováci do Pezinka vypískať Daniela Lipšica
Dosť bolo Lipšica?! Zrejme toto si povedali ľudia, ktorí chcú prísť v piatok pred Úrad špeciálnej prokuratúry vyjadriť to, čo si o jej šéfovi myslia – vypískajú ho! Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Spomedzi 12 odborov spotrebného koša ceny vzrástli v siedmich a poklesli v troch. Najvýznamnejšie k medzimesačnému rastu cien prispeli vyššie ceny v odbore reštaurácie a hotely, v ktorých výrazne vzrástli najmä ceny v závodných jedálňach o 30,9 %. Sem patria aj školské jedálne, ktoré ovplyvnila legislatívna zmena, obmedzenie štátneho financovania obedov v základných školách.
Bývanie a energie

Najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností, bývanie a energie, zvýšili rast cien z augustových 2,2 % na septembrových 2,6 %. Táto hodnota rástla piaty mesiac po sebe najmä vplyvom imputovaného nájomného, do ktorého sa premietajú drahšie stavebné materiály. Do štatistík sa počíta napr. aj dodávky vody, zber smetí, teplo, či pevné palivá.

Začína byť opäť zle nedobre: Slovensko bude mať od pondelka prvé čierne okresy!
A je to tu zase! Slovensko sa začína sfarbovať na čierne. V pondelok by mali podľa novej covidovej mapy byť už aj prvé čierne okresy. Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Vzdelávanie

So začiatkom školského roka tradične v porovnaní s augustom vzrástli aj ceny za vzdelávanie o 3,5 %, a to vo všetkých jeho zložkách, najvýraznejšie poplatky v materských školách a základných školách o 8,7 %. Po dvoch letných mesiacoch poklesu opäť rástli aj ceny za odevy a obuv o 0,9 %.
Pokles cien v zdravotníctve a niektorých službách

Jednou zo skupín, kde medziročne poklesli ceny sú aj Rozličné tovary a služby. Pri porovnávaní cien štatistici porovnávajú napr. kozmetické a kadernícke služby, elektrické spotrebiče pre osobnú starostlivosť, šperky, hodiny i hodinky, rôzne typy poistenia i iné finančné služby.

Ceny klesli aj v skupine Zdravotníctvo, kde patria aj farmaceutické výrobky, služby zubných lekárov a stredného zdravotníckeho personálu, terapeutické pomôcky i ambulantné služby.

Mesík varuje mladých: „Keď nebudete bojovať za svoju slobodu, vezmú vám ju!“
Očkovaco-testovací „teror“ na Slovensku neutícha. V podstate všade sa v štatistikách uvádza najmä počet nezaočkovaných, na ktorých sa poukazuje ako na tých zlých. Ale prečo? Veď koronavírus veselo šíria aj zaočkovaní, no tí sa prakticky nikde... Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik