Regióny potrebujú našu podporu. Nemôžeme im rušiť nemocnice, hovorí Kollár
14 | 10 | 2021 I Gabriel Matta

Hnutie Sme rodina nepodporí reformu, ktorá so sebou prinesie rušenie nemocníc alebo znižovanie počtu nemocničných lôžok. V regiónoch by to mohlo znamenať nielen obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov, ale malo by to aj negatívny vplyv na zamestnanosť.


Podľa Kollára reforma zdravotníctva nemôže obsahovať rušenie nemocníc alebo nemocničných lôžok v krajských či okresných mestách, pretože to môže mimoriadne negatívne ovplyvniť jednak samotných pacientov a ich prístup k zdravotnej starostlivosti, ako aj zamestnanosť v regiónoch.

„Ja som v tých regiónoch bol. Navštívil som nemocnice vo Zvolene, Svidníku, v Snine, Rožňave, Rimavskej Sobote, vo Vranove nad Topľou. Všade som hovoril s primátormi, starostami a s riaditeľmi nemocníc. Nemocnice v týchto mestách predstavujú spádovú oblasť pre celé okolie a patria k najväčším zamestnávateľom v regióne. V jednej nemocnici pracuje 300 – 600 ľudí. Čo s nimi bude, kam pôjdu, keď tie nemocnice zrušíme, alebo ich zmeníme len na doliečovacie zariadenia?,“ povedal Kollár.

Kollár ďalej tvrdí, že rušiť niektoré z uvedených nemocníc ani nemá logiku, pretože sú ekonomicky rentabilné a ziskové.

B. Kollár: prijatá novela zákona o verejnom obstarávaní naštartuje výstavbu škôl, škôlok aj nájomných bytov
Parlament schválil po šestnástich rokoch novelu zákona o verejnom obstarávaní. Zrýchlenie procesov obstarávania by mal uľahčiť a skvalitniť život každému. Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Gabriel Matta


„Tie nemocnice nie sú v červených číslach. Prečo ich teda rušiť? Vytvárajú zisk, nezaťažujú štát, zamestnávajú stovky ľudí a to najpodstatnejšie, poskytujú zdravotnú starostlivosť obyvateľom daného mesta a okolia. V mnohých prípadoch, ak by sa nemocnica, alebo jej urgent či niektoré oddelenia zrušili, tisícky ľudí by prišlo o prácu a pacienti by namiesto dvadsať kilometrov museli dochádzať aj sto kilometrov. Takáto reforma je zvrátená,“ povedal predseda parlamentu.

Podľa vyjadrení predstaviteľov hnutia, Sme rodina nie je proti reforme zdravotníctva, ale tá nemôže mať negatívne dopady na ľudí v regiónoch, ktoré už dnes majú problém so zamestnanosťou.

„Sľúbili sme, že budeme regiónom pomáhať, že ich budeme podporovať. Zaviazali sme sa k tomu aj v Programovom vyhlásení vlády. Mnohé naše regióny sa dlhodobo vyľudňujú, hlavne mladí ľudia kvôli nedostatku pracovných príležitostí odchádzajú do zahraničia. Ak zatvoríme ešte aj nemocnice či mestské súdy, tak situáciu ešte zhoršíme. Ľudia v tých mestách sa búria, spisujú petície, pretože sa boja, že prídu o prácu. Pacienti sa boja, že sa nedostanú včas do nemocnice. Toto je neakceptovateľné. Preto je naše hnutie proti takejto reforme a poslanci Sme rodina ju nepodporia,“ povedal na záver Boris Kollár.

Kollár: Nepodporíme reformu nemocníc Lengvarského ani Kolíkovej súdnu mapu. Aj keby nás mali vyhodiť!
Koalícia sa pustila do boja proti mafii a za reformy nielen v zdravotníctve, ale i v súdnictve. Chce ich však urobiť takou formou, ktorá nevyhovuje strane Sme rodina. A tá pre ne chce dokonca odísť z koalície. Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik