Putin: Rusko za rast cien energií v Európe nemôže, sme pripravení pomôcť
14 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
Prezident Vladimír Putin uviedol, že nárast cien plynu, ktorý spôsobil, že účty domácnostiam aj v priemysle narástli, má dôvod v nedostatočnej výrobe elektrickej energie. A nie preto, že by Rusko obmedzovalo dodávky, píše portál RT.


Vplyv na dopyt po plyne



Putin sa v stredu na hlavnej prednáške na Ruskom týždni energetiky vyjadril, že pokles produkcie z veterných elektrární znamenal, že ceny elektriny vystrelili nahor. To malo vplyv aj na dopyt po plyne. Veterná energia tvorí stále väčší podiel európskej výroby energie, najmä na západe kontinentu, pokračoval.

"Rast cien plynu v Európe bol dôsledkom nedostatku elektriny, a nie naopak," trvá na svojom prezident.
Prázdne politické heslá Západu

Putin ďalej obvinil západných lídrov, že sa „pokúšajú zakryť svoje vlastné chyby“. Reagoval tak na sériu tvrdení, že situácia je taká, pretože Rusko zadržiava dodávky. Dodal, že „riadna analýza situácie je často nahradená prázdnymi politickými heslami“.

Podľa ruského prezidenta mimoriadne dlhá zima vyčerpala energetické zásoby kontinentu a narušila ceny. Teraz je v hre „neviditeľná ruka trhu“, povedal Putin.

Poľsko stavia múr na hraniciach s Bieloruskom za 400 miliónov
14 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Putin trval na tom, že krajina bude môcť na konci roku 2021 zaznamenať rekordnú úroveň vývozu, pretože Moskva pracuje na uspokojení rastúceho dopytu. To však znamená, že Kremeľ si neužíva perspektívu nedostatku a že „prostredie vysokých cien môže mať negatívne dôsledky pre každého, vrátane výrobcov“.
Nárast cien až o 250%

V niektorých krajinách došlo v posledných dňoch k nárastu cien plynu až o 250%, pričom v tomto odvetví je cítiť knock-on efekt. S blížiacou sa zimou čelia majitelia domov aj vyšším účtom za vykurovanie.

Niekoľko energetických spoločností v Británii, ktoré zaznamenali niektoré z najprudších nárastov, vstúpilo do rozhovorov s vládou, aby zabránili ich prípadnému bankrotu.

Minulý mesiac Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že štátna energetická spoločnosť Gazprom už plní všetky svoje zmluvy a dodávky neboli odoprené žiadnym zákazníkom. Podľa neho „nikto nemá dôvod tvrdiť opak“ a spoločnosť sa pripravuje na uzatvorenie nových obchodov a zvýšiť objem prúdiaci na západ.

Kapitán Kirk zo Star Treku - posledná misia, konečne vo vesmíre! (VIDEO)
13 | 10 | 2021 | Diana Zaťková