Poľsko stavia múr na hraniciach s Bieloruskom za 400 miliónov
14 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
Poľský kabinet sa rozhodol financovať stavbu plotu na hranici s Bieloruskom. Vláda sa totiž snaží zastaviť zvýšený tok migrantov pokúšajúcich sa vstúpiť do krajiny a požiadať o azyl v Európskej únii, informuje portál RT.

Pevná, vysoká bariéra



Rozhodnutie oznámil poľský minister vnútra Mariusz Kaminski, ktorý na twitteri uviedol, že vláda podporila plán „pevnej, vysokej bariéry“ vybavenej monitorovacím zariadením.

Návrh zákona teraz pôjde do parlamentu. Poslanci budú hlasovať o projekte, ktorý bude poľského daňového poplatníka stáť 1,615 miliardy zlotých (400 miliónov dolárov).
Začalo sa to v máji

Snaha o ochranu poľských hraníc prichádza po mesiacoch migračnej krízy, ktorá sa začala v máji. Vtedy začali Poľsko, Lotyšsko a Litva hlásiť zvýšenú nelegálnu migráciu. Tisíce štátnych príslušníkov tretích krajín, predovšetkým z Blízkeho východu, sa pokúsili dostať do EÚ cez Bielorusko. Situácia stále pokračuje.

Nórsko: Pri útoku muža s lukom zomrelo päť osôb, ďalšie dve sú zranené
Najmenej päť ľudí prišlo o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri stredajšom útoku v nórskom meste Kongsberg. Páchateľom bol muž ozbrojený lukom a šípmi, ktorého zadržala polícia. Počet obetí na životoch a zranených potvrdila polícia, informovali... Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | TASR


Kríza sa začala po tom, čo bieloruský prezident Alexander Lukašenko varoval, že jeho krajina už nebude vyvíjať žiadne úsilie na zastavenie nelegálneho prisťahovalectva. Tri krajiny EÚ tvrdili, že vláda v Minsku priváža migrantov lietadlami zo zahraničia a ako formu vojny ich púšťa na hranicu.

Podľa poľskej pohraničnej stráže došlo len od začiatku októbra k viac ako 6 000 pokusom o nelegálne prekročenie hraníc z Bieloruska do Poľska.
Zasiahla AI

V septembri na Varšavu zaútočila mimovládna organizácia pre ľudské práva Amnesty International so sídlom v Londýne po tom, čo sa zistilo, že nelegálne uväznila 32 afganských migrantov na bieloruských hraniciach.

Žiadatelia o azyl vraj zostali týždne bez prístupu k čistej vode, prístrešku a liekom. Napriek tomu, že Poľsko ako krajina EÚ má povinnosť vybaviť žiadosti o azyl.

Viktor Orbán sa ozval! Takto vidí vzťahy Maďarov a Slovákov
Nie je zvykom oslavovať výročia mostov. "Takéto oslavy sa spravidla neorganizujú," povedal Viktor Orbán na oslavách 20. výročia odovzdania mosta, ktorý spája Slovensko s Maďarskom. "Je vidieť, že ide o viac, ako len výročie. Most sa stal symbolom.... Čítať ďalej
14 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová