O Oscara zabojuje aj slovenský film Cenzorka, cenu získal už v Benátkach
14 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Na Oscaroch zabojujú aj Slováci! Našim kandidátom na cenu Akadémie je snímka režiséra Petra Kerekesa Cenzorka. O nominácii rozhodla Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). O téme píše portál Interez.sk.


PR manažér Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Radomír Brhlík informoval, že slovenským národným kandidátom na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film je snímka režiséra Petra Kerekesa Cenzorka.
Film z ukrajinského väzenia

“Veľmi si vážime odvahu členov SFTA, že vybrali náš film o sile materstva za múrmi ukrajinského väzenia a dokázali podporiť rozrastanie našej kinematografie za mentálne hranice našich lokálnych tém,” komentovali rozhodnutie akademikov Peter Kerekes a autor námetu, spoluscenárista a producent Ivan Ostrochovský.

Tento rok členovia SFTA vyberali spomedzi šiestich prihlásených filmov, ktoré spĺňali kritériá. Medzi snímkami sa stretli aj Muž so zajačími ušami Martina Šulíka, Na značky! Márie Pinčíkovej, Biela na bielej Viery Čákanyovej, Láska pod kapotou Mira Rema a dielo Very Lackovej Ako som sa stala partizánkou.

Poznáte vtipný miestopis Slovenska?
Ako vznikli názvy obcí či miest, ktoré obsahujú pomenovania dní, je asi logické - v mieste sa v niektorý deň konali trhy a tak dostalo svoje meno. Takto vznikli Spišský Štvrtok, Dunajská Streda či Rimavská Sobota Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Eka Balašková



Silné ženské postavy



Cenzorka rozpráva príbeh jednej z odeských ženských väzníc, v ktorej Kerekes a Ostrochovský strávili návštevami a nakrúcaním šesť rokov. Väčšina protagonistiek vo filme odohráva svoj skutočný príbeh.

Brhlík ďalej pripomenul, že Cenzorka už počas svojej realizácie získala ocenenie Works in Progress na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary v roku 2017, o rok neskôr zvíťazila ako Najlepší projekt na MFF Odesa.
Najlepší scenár

Svetovú premiéru mala počas minulého mesiaca na filmovom festivale v Benátkach, kde si jej tvorcovia prebrali Cenu za najlepší scenár. Ocenenie z Benátok získal slovenský film po prvý raz v histórii modernej slovenskej kinematografie.

Ceremoniál udeľovania Oscarov sa bude konať 27. marca 2022. Užší zoznam nominácií zverejnia 21. decembra, samotné nominácie budú známe 8. februára 2022.

Fotky bezvládneho prezidenta pobúrili Ewu Farnu
14 | 10 | 2021 | Ján Papuga