Lengvarský sa konečne prebudil? Zamestnancom v zdravotníctve sľubuje valorizáciu miezd
14 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Ministrovi zdravotníctva už riadne zateká do topánok! Vladimír Lengvarský si pravdepodobne konečne začal uvedomovať katastrofálnu situáciu vo svojom rezorte a zabezpečil, že zamestnanci v zdravotníctve budú mať ako jediní valorizované mzdy!



Konkurencieschopné zdravotníctvo

Podľa ministra by sa platy zdravotníkov v budúcom roku mohli zvýšiť tak, aby bolo slovenské zdravotníctvo  konkurencieschopné voči iným krajinám. Lengvarský si možno konečne všimol neúnosný odliv pracovníkov v zdravotníctve, či už lekárov, sestier alebo opatrovateľov, do zahraničia.

A to nehovoríme iba o lukratívnom zahraničí v západnej Európe! Pre Slovákov je v súčasnosti výhodnejšie pracovať dokonca v Poľsku, či Maďarsku. Mnohí odborníci už dlhšie upozorňujú, že slovenské zdravotníctvo  pomaly ale isto nadobúda ukrajinský model.
Vráti sa príplatok?

Taktiež by sa mal podľa ministra opäť za určitých podmienok zaviesť príplatok za prácu na COVID oddeleniach, píše portál ereport.sk.

Šéf rezortu zdravotníctva tiež avizoval, že analýzu platov zdravotníkov v okolitých krajinách prinesú v krátkom čase. Verí, že sa tak vyrieši otázka schopnosti konkurovať iným krajinám a zabráni sa tak odchodu zdravotníckych pracovníkov.
Dohodli sa

Zároveň Lengvarský poďakoval zástupcom zdravotníkov za ich postoj v otázke rozpočtu, ale aj Ministerstvu financií SR a vláde za pochopenie požiadaviek na stabilizáciu personálu.

“Dohodli sme sa s pánom premiérom a ministrom financií, že od doby, keď počet pacientov v nemocniciach presiahne 1000, začnú byť zamestnancom na COVID oddeleniach vyplácané sedemeurové príplatky,” doplnil.

Len aby zase neostalo pri rečiach...