Harabin: Na odsúdenie Lipšicovej korupcie nie je potrebný žiadny kajúcnik, stačí len podať už vypracovanú obžalobu (VIDEO)
14 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Rakúsko nie je Slovensko. Ani v zárobkoch, ani v „štábnej kultúre“, ale ani v politike. A práve „štábna kultúra“ politikov je to, čo sa porovnáva v týchto dňoch asi najviac. Dôvodom je nedávne odstúpenie zo svojej funkcie rakúskeho premiéra Sebastiána Kurza.


Sebastian Kurz je podozrivý v prípade korupcie, pretože v roku 2016 mal použiť peniaze rezortu financií na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v jeho prospech. Áno, aj toto stačilo na jeho rezignáciu, kým naši politici na niečo takéto zatiaľ mentálne ani politicky nedorástli. Ako píše portál ereport.sk, niečo podobné sa u nás stalo aj v roku 2005, a bol v tom namočený i súčasný šéf špeciálnych prokurátorov Daniel Lipšic.
Lipšic v „súkromnom“ prieskume úplne zhorel aj pred šestnástimi rokmi

Za prieskum verejnej mienky mali v roku 2005 zaplatiť rezorty spravodlivosti a vnútra 2,4 milióna, resp. 5 miliónov slovenských korún. Prirodzene, aj vtedy sa za to zniesla u nás vlna kritiky, lenže – neodstúpil nikto. Ani minister vnútra Vladimír Palko a ani minister spravodlivosti Daniel Lipšic. Obaja zastupujúci KDH. Zvláštne však je, že zo štátnych peňazí a našich daní zaplatený prieskum nedopadol pre oboch dobre, ale priam katastrofálne.

Napríklad také Lipšica označilo za slušného, čestného a seriózneho človeka iba 3,4% opýtaných ľudí. Teda takmer podobne ako ho vníma dnes, keď je šéfom špeciálnych prokurátorov. Štefan Harabin, ktorý bol vo funkcii ministra spravodlivosti o rok neskôr, na margo tohto „prieskumu“ povedal: „Funkcia ministra spravodlivosti nemôže byť zneužívaná na túžbu po moci a popularite.“ Harabin hovoril už vtedy zo zneužití štátnych prostriedkov a prstom ukazoval na Lipšica.

Je načase, aby Národný bezpečnostný úrad odobral Lipšicovi bezpečnostnú previerku, myslí si „Ďateľ“ Tóth
Na Slovensku stále neutícha kauza okolo šéfa špeciálnych prokurátorov Daniela Lipšica a jeho stretnutiach s podnikateľom Petrom Koščom, ktorý je stále na úteku pred spravodlivosťou. Zaujímavý názor na Lipšica má Kočnerov bývalý kamarát Peter... Čítať ďalej
04 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Lipšic na vrátenie peňazí nevidel dôvod

Prieskumy pre obidva rezorty robila česká poradenská spoločnosť Takt sa pýtali občanov, čo sa im páči a nepáči na Danielovi Lipšicovi, či spájajú budúcnosť Slovenska s Vladimírom Palkom. Vyzývali tiež ľudí, aby označili politika, ktorý je podľa nich správny chlap a ktorému najviac držia palce. A ako sa zachoval vtedy dnešný šéf špeciálnych prokurátorov po prepuknutí kazy?

Na vrátenie peňazí vynaložených na nezmyselný a propagandistický prieskum o svojej osobe z vlastného vrecka nevidel dôvod. Prirodzene, nezabudol si pri tom kopnúť ani do Štefana Harabina. „Politika je o zisťovaní názorov občanov. Možno, že pán Harabin, ktorý bol komunistickým sudcom, na názory občanov nedbá,“ povedal pred rokmi Daniel Lipšic na kritiku Štefana Harabina.

Robert Fico o Lipšicovi: Je to netvor, chlap nemá centimeter štvorcový kože na tvári
https://www.hlavnydennik.sk/2021/09/26/to-co-koalicia-nazyva-ficovou-mafiou-pokracuje-aj-za-sucasnej-vlady/ Čítať ďalej
01 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Orgány činné v trestnom konaní doteraz neukončili trestné stíhanie Lipšica

Prirodzene, dnes už expolitik Štefan Harabin na celú túto kauzu ani po rokoch nezabudol a Lipšicovi „naložil“ čo sa len do neho vošlo. Vo videu mu pripomenul, že vtedy ho „prikryli“ Čižnár a Trnka s Kaliňákom, keď neumožnili prokurátorovi Šamkovi podať už napísanú obžalobu za spreneveru.

„Kaliňák s Čižnárom zachránili Lipšica aj pri jeho dopravnej nehode,“ hovorí Harabin a opäť poukazuje na to, že na poste šéfa špeciálnej prokuratúry sedí právoplatne odsúdený človek. „Orgány činné v trestnom konaní doteraz neukončili trestné stíhanie Lipšica za prieskumy verejnej mienky, ktoré si dal urobiť za štátne peniaze na svoju osobu. Teda presne to isté, čo v Rakúsku urobil Kurz,“ prízvukuje Harabin.



V Rakúsku Kurz podal demisiu, no Lipšic u nás dodnes nemá ukončené vyšetrovanie. „A za odmenu sa ešte stal šéfom špeciálnej prokuratúry. Tu vidíme dvojaký prístup k štátnej korupcii,“ poukazuje exminister spravodlivosti na evidentné rozdiely medzi nami a Rakúšanmi.

„Ak sa to stíha v Rakúsku, prečo sa to isté nerobí aj na Slovensku? Veď sme v EÚ. Čo vy na to páni z koalície a bojovníci proti korupcii. Na odsúdenie tejto nespornej korupcie Lipšica nie je potrebný žiadny kajúcnik, lebo u neho existujú nespochybniteľní písomné dôkazy. Zakročí Žilinka konečne rázne proti Lipšicovej korupcii a podá už vypracovanú obžalobu?“ pýta sa na konci videa Štefan Harabin.

Štefan Harabin exkluzívne pre Hlavný denník: Lipšic sa mal vylúčiť
Redakcia hlavného denníka zaslala doktorovi Štefanovi Harabinovi ako znalcovi práva tri otázky. Obratom sme dostali na ne odpovede. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Ivan Brožík