Obyvatelia Ria de Janeiro oslávili "90. narodeniny" sochy Krista Spasiteľa
13 | 10 | 2021 I TASR

 Obyvatelia brazílskeho mesta Rio de Janeiro v utorok oslávili "90. narodeniny" tamojšej ikonickej sochy Krista Spasiteľa slávnostnou bohoslužbou aj novým alkoholickým nápojom. Informovala o tom agentúra AFP.


Slávnostná omša na počesť výročia postavenia tohto obrovského momunentu sa mala pôvodne konať priamo pod sochou, ale pre nepriaznivé počasie sa napokon uskutočnila v Metropolitnej katedrále sv. Sebastiána v centre Ria.

Súčasťou osláv bolo aj uvedenie novej značky alkoholického nápoja s názvom Redeemer Cachaca - z radu slávneho brazílskeho rumu cachaca - s podobizňou Krista na fľaši.

Ruský strašiak nad Kerčským prielivom. Nežiaducim a špiónom tam nefunguje elektronika
Ide o neznámy ruský systém elektronického boja, ktorý ruší kompletne všetku elektroniku vzdušného priestoru v oblasti Kerčského prielivu. Nočná mora pre špiónov. A výzvedné lety cudzích armád najmä. Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Milan František

Dva milióny návštevníkov

Brazílsky hudobný skladateľ Moacyr Luz už v septembri zverejnil pieseň s názvom Alma Carioca, Cristo Redentor (Kristus Spasiteľ - duša Ria), ktorú venoval 90. výročiu vzniku sochy.

Pred vypuknutím covidovej pandémie prilákala táto 38 metrov vysoká socha situovaná na vrchu Corcovado ročne takmer dva milióny návštevníkov. Vlani bola z dôvodu pandémie niekoľko mesiacov zatvorená. Návštevníci, ktorí k nej chcú zavítať, sa teraz musia preukázať potvrdením o zaočkovaní.
Socha Krista považovaná za jeden zo siedmich divov moderného sveta

Katolícka cirkev v roku 1921 usporiadala súťaž na výstavbu náboženského monumentu, ktorý mal pripomínať storočnicu nezávislosti Brazílie od Portugalska vyhlásenej v roku 1822. Víťaznými autormi sa stali brazílsky inžinier Heitor da Silva Costa a francúzsky sochár Paul Landowski. Sochu slávnostne odhalili 12. októbra 1931. V súčasnosti je socha Krista Spasiteľa považovaná za jeden zo siedmich divov moderného sveta.

Absurdný nápad. Ochrana pred emisiami z áut môže zvýšiť emisie
Plánuje sa veľká zmena.Elektromobily budú môcť jazdiť na cestách rýchlejšie ako autá so spaľovacími motormi. Túto informáciu priniesol portál autonoviny.sk. Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Ján Papuga