Novinári účelovo mlčia, nie sú nezávislí. Aj v zahraničí
13 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Yahoo! News 26. 9. 2021 zverejnili zarážajúcu správu, v ktorej sú podrobne popísané „tajné bojové plány americkej CIA“ proti WikiLeaks. Vrátane tajných plánov na zabitie alebo únos vydavateľa Juliana Assangea počas jeho azylu na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, informuje pomemag.sk.


Po najväčšom úniku informácií v histórii CIA (2017) americká vláda označila WikiLeaks za nepriateľskú spravodajskú službu. Administratíva Donalda Trumpa si údajne vyžiadala návrhy, ako zabiť Assangea, uviedla stránka Yahoo!. CIA zase vypracovala plány na jeho únos. Assange bol v roku 2019 vynesený z veľvyslanectva. Odvtedy je v britskom väzení. Bojuje proti žiadosti byť vydaný do USA, kde by čelil obvineniu zo špionáže.

Bývalý šéf CIA Mike Pompeo chcel dať údajne fyzicky zlikvidovať zakladateľa WikiLeaks
01 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Bývalý riaditeľ CIA Mike Pompeo zistenia správy potvrdil, keď vyhlásil, že bývalí predstavitelia amerických tajných služieb, ktorí hovorili s Yahoo! by mali byť stíhaní.

Zaujatý pohŕdavý postoj novinárov

Pohŕdavý pohľad na Assangeovu kauzu zaujala i Marina Hydeová z novín Guardian. Pod titulkom svojho článku (2017) napísala, že „kapitán WikiLeaks sa z predstieraného väzenia nakoniec dostane.“ Hydeová sa nezmienila ani slovkom o plánoch na jeho vraždu alebo únos.

Novinárka Suzanne Mooreová, ktorá sa Assangeovi viackrát verejne vysmievala, v časopise New Statesman (2019) po Assangeovom zatknutí napísala: „Všetci sme už znudení Brexitom, keď tajná polícia vytiahne z ekvádorského veľvyslanectva dementne vyzerajúceho škriatka.“

Britský súd zamietol prepustenie Assangea na kauciu, zakladateľ WikiLeaks zostáva vo väzení
06 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Vyjadrenie v prospech Assangea odmietli

Nie je preto prekvapením, že portál The Guardian medzi inými spravodajskými portálmi odmietol zverejniť slová osobitného spravodajcu OSN pre mučenie, Nilsa Melzera. Ten v júni 2019 napísal: „Nakoniec mi došlo, že som bol zaslepený propagandou a Assange bol systematicky ohováraný, aby sa odviedla pozornosť od zločinov, ktoré odhalil. Keď bol dehumanizovaný izoláciou, výsmechom a zahanbovaním, rovnako ako čarodejnice, ktoré sme upaľovali na hranici, bolo ľahké zbaviť ho jeho najzákladnejších práv bez toho, aby to vyvolalo verejné pobúrenie na celom svete.“

Nepodstúpili také riziko ako WikiLeaks

Prípad Assange opäť ukazuje, že keď nedostatočné spravodajstvo padne na správnu stranu zahraničnej politiky USA a Spojeného kráľovstva, redakčné štandardy idú bokom a novinárskym zlyhaniam sa nedostáva žiadnej spätnej väzby. Preto je dôležité pamätať na tých novinárov, ktorí sledovali, ukazovali, vysmievali sa. Pohodlne si hoveli vo vedomí, že ich práca nikdy nebude mať ten vplyv ani riziko, ktoré priniesli a podstúpili WikiLeaks. A neozvali sa, keď bolo za bieleho dňa vzaté právo na slobodu tlače.

Írski poslanci EP podporujú zakladateľa WikiLeaks. Chcú odhaliť “európsku demokraciu”
Do novozvoleného Európskeho parlamentu v Štrasburgu v utorok zasadli aj dvaja čerstvo zvolení írski poslanci. Nezávislí politici Mick Wallace a Clare Dalyová upútali pozornosť všetkých svojich nových kolegov nápadným oblečením s obrázkom Assangea.... Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


WikiLeaks je nezisková mediálna organizácia, ktorá zverejňuje utajované dokumenty. Jednou z najzávažnejších informácií, ktoré sa dostali na verejnosť je, že Hilary Clintonová poverila amerických diplomatov v OSN, aby sledovali vysokopostavených pracovníkov a získali od nich biometrické údaje a osobné dáta, vrátane čísiel kreditných kariet.