Ministerke Kolíkovej naložil za súdnu mapu. Kritika od bývalého kolegu
13 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Máriu Kolíkovú tvrdo skritizoval jej bývalý stranícky kolega Tomáš Meravý. Informáciu o tom na svojom portáli priniesli Topky.sk.



Namiesto uznania - kritika

Na novej súdnej mape Kolíková a jej tím pracovali dlhé mesiace, no poslanca Meravého nezaujímala. Až dovtedy, kým táto reforma nezačala vyvolávať rozpory v koalícii, ale aj v odbornej verejnosti.
Liečbu chrípky strávil štúdiom súdnej mapy

Poslanec tvrdí, že si dal tú námahu a počas liečby chrípky "...som si preštudoval najnovšiu komparatívnu analýzu Európskej komisie pre efektívnosť justície (CEPEJ) z roku 2020, ako aj o niečo staršiu analýzu OECD z roku 2013. V roku 2011 som ako analytik na MSSR za ministerky Lucie Žitňanskej pracoval so súdnymi štatistikami, takže v tejto oblasti nie som úplne nekompetentný."

T. Taraba: Pre Orbána je naša vláda na smiech
Najnovšie na to, že Slovensko a Maďarsko sú odkázané na úzku spoluprácu reagoval aj poslanec Tomáš Taraba. Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Eka Balašková


Podľa vyššie zmienených analýz, počet prvostupňových súdov na Slovensku nie je problémom. A problémom nie je ani ich nízka vyťaženosť. Naopak, v prepočte na stotisíc obyvateľov, je podľa poslanca počet súdov relatívne nízky.
Aké teda sú pomery?

Poslanec tvrdí, že "Na Slovensku máme dnes 54 okresných súdov a 8 krajských súdov. V Rakúsku, ktorého súdnictvo má vynikajúcu povesť, je 116 okresných súdov, 20 krajinských súdov a 4 vrchné krajinské súdy. Takže tých súdov dnes nemáme na Slovensku v porovnaní s inými krajinami nijako extrémne veľa. Skôr naopak" a v článku ponúka porovnania priemerov s Rakúskom, Nemeckom, Českom, či Francúzskom.

Chmelár: Slováci si zbrojenie neželajú!
Eduard Chmelár prichádza s podporou dôležitej iniciatívy.Politológ Chmelár vychádza z podnetu pápeža Františka. Ten počas návštevy na Slovensku vyslovil myšlienku, že "Naše prežité dejiny pozývajú Slovensko, aby bolo poslom v srdci Európy."... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Eka Balašková

V otázke vyťaženosti sa nevymykáme priemeru

V civilnej, trestnoprávnej a obchodnej agende sa slovenské prvostupňové súdy nevymykajú európskemu priemeru. S výnimkou zlučovania súdov v Bratislave a Košiciach nevidí dôvod, prečo by sa na Slovensku mali zlučovať, rušiť, či premiestňovať okresné súdy.
Radikálna zmena rozdeľuje spoločnosť

Radikálna zmena rozdeľuje spoločnosť a povedie podľa Meravého k narušeniu práce sudcov, ale aj k zhoršeniu dostupnosti súdov pre ľudí v regiónoch. Naznačuje nebodaj, že kým sa človek z okrajovej obce dostane hromadnou dopravou do príslušného mesta, kde bude sídliť odvolací súd, mafián len sadne do auta? "Pokiaľ chceme skracovať celkovú dĺžku súdnych konaní, tak na základe čísel by som odporúčal skôr prehodnotiť možnosti odvolania sa na druhostupňový súd. Takýmto spôsobom totiž podľa analýz OECD na Slovensku končí extrémne vysoké percento súdnych prípadov na prvostupňových súdoch," skonštatoval Meravý.

Mazurek: Jaro Naď má strach! Taká je pravda!
„Vojna“ medzi ministrom obrany Jaroslavom Naďom a poslancom parlamentu Milanom Mazurekom neutícha. Naď síce podal na Mazureka trestné oznámenie, no ten trvá na svojom. A vraj pridá aj ďalšie dôkazy potvrdzujúce jeho predchádzajúce... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik