Kto je Peter Kažimír a prečo ho Róbert Fico označil za zradcu?
13 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

Peter Kažimír, toho času guvernér Národnej banky Slovenska a obvinený z podplácania má zaujímavú politickú minulosť. Sedem otázok a odpovedí, ktoré pripravil portál SME pripomína všetko dôležité o Petrovi Kažimírovi, ktorý je momentálne na jednej z najviac chránených funkcií na Slovensku, píšu. Ako teda vyzerá minulosť obvineného guvernéra a je možné ho vôbec odvolať?


Peter Kažimír sa stal guvernérom Národnej banky Slovenska v roku 2019 potom, ako ho na návrh vlády schválil parlament. Nie všetci boli jeho nomináciou nadšení. Z prítomných 138 poslancov, hlasovalo 86 za, 40 proti a 12 sa zdržali. Bol nominantom vlády Petra Pellegriniho, ktorý medzi časom opustil stranu SMER - SD a je lídrom strany HLAS - SD.
Róbert Fico ho označil za zradcu

Nomináciu Kažimíra v tej dobe kritizovali mnohí. Nielen opozícia, ale aj iné organizácie. Nebol podľa nich dostatočne politicky nezávislý, keďže v strane SMER - SD pôsobil aj ako minister financií. Za éry Jána Počiatka bol štátnym tajomníkom. Róbert Fico ho označil za zradcu!

"Všetky otázky týkajúce sa guvernéra NBS Kažimíra patria Pellegrinimu, lebo títo dvaja páni boli hlavní zosnovatelia zrady v Smere," reagoval podľa portálu SME nedávno tlačový odbor strany Smer.

Kažimírova reakcia na vznesené obvinenie z podplácania
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, podľa informácií, ktoré priniesol portál Aktuality.sk čelí obvineniu z podplácania. Kažimír sa necíti vinný a reagoval na vznesené obvinenie. Jeho reakciu priniesol denník Pravda. Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Peter Kažimír je obvinený z podplácania

"Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír čelí obvineniu z podplácania. Obvinenie súvisí s daňovými konaniami a s Františkom Imreczem. Peter Kažimír, v čase, keď bol Imrecze šéf Finančnej správy mu mal priniesť úplatok približne 50 tisíc Eur, o čom svedčí práve Imrecze, ktorý spolupracuje a je obvinený vo viacerých kauzách,"

Kažimírova reakcia na vznesené obvinenie z podplácania
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, podľa informácií, ktoré priniesol portál Aktuality.sk čelí obvineniu z podplácania. Kažimír sa necíti vinný a reagoval na vznesené obvinenie. Jeho reakciu priniesol denník Pravda. Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová
denník HD.


Meno Petra Kažimíra sa viackrát objavilo aj v kauze Mýtnik, v ktorej obvinený nie je.

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Na odchod z funkcie ho už vyzýva koalícia

"Kažimír je ako guvernér NBS automaticky členom v Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). A ako guvernér má imunitu na výroky a rozhodovanie v súvislosti s činnosťou ECB. Za ostatné trestné činy môže byť stíhaný," píše denník SME.

Kažimíra z funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska je možné odvolať podľa zákona o NBS, ktorý platí na Slovensku iba  tom prípade, ak prestal spĺňať ustanovené predpoklady na výkon tejto funkcie. Alebo ak sa člen bankovej rady vo svojej funkcii dopustil závažného pochybenia. "Do toho spadá aj strata bezúhonnosti, čiže Kažimírove odsúdenie. Alebo by mohol odstúpiť aj sám," informuje SME.

Peter Kažimír sa necíti byť vinný. "Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona. Zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania,“ píše portál Pravda reakciu Petra Kažimíra. Na odchod z funkcie ho už ale vyzývajú niektorí členovia koalície, konkrétne OĽaNO.

Sťažnosť proti obvineniu P. Kažimíra podáme v zákonnej lehote
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír a jeho obhajoba podá sťažnosť proti obvineniu z prečinu podplácania v zákonnej lehote. Pre TASR to v stredu uviedol jeho obhajca Ondrej Mularčík. Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | TASR