Dedič holandského trónu môže vstúpiť do manželstva s osobou rovnakého pohlavia
13 | 10 | 2021 I TASR

Dedič holandského trónu môže vstúpiť do manželstva s osobou rovnakého pohlavia a nemusí sa pritom vzdať svojho nároku na trón. V utorok to vyhlásil holandský premiér Mark Rutte, informovala agentúra Reuters.


Holandsko bolo vôbec prvou krajinou, ktorá v roku 2001 legalizovala manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Otázkou toho, či tento zákon platí aj pre príslušníkov kráľovskej rodiny, sa začala verejnosť zaoberať po tom, ako vyšla séria kníh, ktorá tvrdí, že pravidlá krajiny nedovoľujú dedičovi trónu vstúpiť do zväzku s osobou rovnakého pohlavia.

Podľa Rutteho sa však časy zmenili odvtedy, čo sa k tejto problematike vyjadrovali v roku 2000 jeho predchodcovia.

"Vláda verí, že aj dedič (trónu) môže do vstúpiť do manželstva s osobou rovnakého pohlavia. Kabinet si preto tiež nemyslí, že by dedič trónu alebo kráľ mal abdikovať v prípade, že vstúpi do takéhoto manželstva," uviedol Rutte.

Grécko za zaočkovanie rozdá mobilné dáta teenagerom. Lepšie ako pofidérna lotéria?
Očkovaní tínedžeri môžu v Grécku využívať bezplatný 50 GB dátový balíček. Platí im päť mesiacov. Stačí, ak sa dajú zaočkovať. Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Otázka je stále nedoriešená

Holandský premiér však zároveň dodal, že v tomto prípade stále ostáva nedoriešená jedna otázka, a to akým spôsobom by manželstvo osôb rovnakého pohlavia ovplyvnilo nástupníctvo detí takéhoto kráľovského páru na holandský trón.

"Závisí to od faktov a okolností špecifického prípadu. Môžeme to vidieť aj na tom, ako sa časom mení rodinná politika," uviedol Rutte s tým, že v súčasnosti preto nevidí dôvod na to, aby sa vláda tento problém snažila vyriešiť.

Ak by havarovala ruská jadrová ponorka, mainstream zošalie. O havárii tej americkej ani muk
Američania majú problém. Niečo, ako keď "blondýnka na off-roade" jazdí iba podľa navigácie a narazí do všetkého, na čo ju hlas z automatu neupozorní. To isté sa stalo americkému námorníctvu. Navigácia nevydala a jedna z najničivejších jadrových... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Milan František

Manželstvo členov kráľovskej rodiny musí povoliť parlament

Na rozdiel od manželstiev holandských občanov, manželstvo holandských príslušníkov kráľovskej rodiny musí povoliť parlament. Niektorí členovia holandskej kráľovskej rodiny sa v minulosti už vzdali svojho miesta v nástupníckej línii, aby mohli vstúpiť do manželstva bez súhlasu parlamentu, píše Reuters.

Podľa Reuters sa tiež holandská korunná princezná  Catharina-Amalia (17) v minulosti nevyjadrila k tejto téme a verejnosť vie len veľmi málo o jej súkromnom živote.