ZMOS: Pripravované regionálne centrá EF majú potenciál
12 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Pripravované regionálne centrá Environmentálneho fondu (EF) pomôžu všetkým obciam, ktoré nemajú vlastné kapacity na napísanie žiadosti o dotácie a nemajú ani zdroje na objednanie si takýchto služieb u externých firiem. Pre TASR to uviedol prvý podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Radomír Brtáň. Zriadenie centier chápe aj ako ústretovosť a otvorenosť EF voči samosprávam.


Decentralizácia služieb pomocou regionálnych centier a blízkosť odborníkov pre konzultácie k pripravovaným žiadostiam či dotáciám má podľa Brtáňa potenciál. Tvrdí, že pridanou hodnotou môže byť aj zvýšenie dôvery a zlepšenie transparentnosti procesov fondu.

"EF nie je jediným nástrojom na budovanie základnej infraštruktúry, ako napríklad vodovody a kanalizácie, zberné dvory, kompostárne, respektíve zatepľovanie verejných budov, boli by sme však radi, keby alokácie postačovali ročne aspoň na podporu niekoľkých desiatok až stoviek žiadostí," poznamenal Brtáň s tým, že vtedy sa ochrana životného prostredia reálnejšie prejaví v živote obyvateľov.

Envirofond plánuje v krajských mestách na Slovensku otvoriť regionálne centrá. Fond aktuálne pracuje na otvorení prvej prevádzky v Košiciach, ďalšie centrum by malo byť v Banskej Bystrici. Ich cieľom je byť bližšie k žiadateľom, obciam, a minimalizovať neúspešnosť ich žiadostí o dotáciu, ktoré sú vyradené v procese formálnej správnosti.

Mazurek: Jaro Naď má strach! Taká je pravda!
„Vojna“ medzi ministrom obrany Jaroslavom Naďom a poslancom parlamentu Milanom Mazurekom neutícha. Naď síce podal na Mazureka trestné oznámenie, no ten trvá na svojom. A vraj pridá aj ďalšie dôkazy potvrdzujúce jeho predchádzajúce... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik