NCZI dostalo astronomickú pokutu, neoprávnene použilo výnimku zo zákona
12 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) dostalo od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pokutu vo výške 169.310,85 eur za to, že neoprávnene použilo výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní na uzavretie rámcovej zmluvy z decembra 2017. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.


"NCZI cez neoprávnenú výnimku zadal zákazku na poskytnutie služby s cieľom následného poskytovania elektronických komunikačných služieb. Týmto postupom obmedzil hospodársku súťaž, keďže bez použitia postupov zákona o verejnom obstarávaní využíval služby v zmysle rámcovej zmluvy, v dôsledku čoho sa neuskutočnil žiadny korektný výber úspešného uchádzača z dôvodu neúčasti aj iných potenciálnych subjektov poskytujúcich na trhu obdobné služby/tovary," uviedol predseda úradu Miroslav Hlivák.

O pokute definitívne rozhodol predseda ÚVO v konaní na druhom stupni, keďže NCZI podalo rozklad voči prvostupňovému rozhodnutiu úradu. "NCZI v podanom rozklade namietal iba výšku uloženej pokuty a žiadal jej moderáciu," skonštatoval Hlivák. Dodal, že v konkrétnom paragrafe zákona o verejnom obstarávaní sú vymenované správne delikty, ktoré predstavujú najzávažnejšie porušenia zákona a sú sankcionované fixne stanovenou pokutou, čiže zákonom stanovené percento v závislosti od zmluvnej ceny.

V súvislosti s neoprávnenou aplikáciou výnimky zo zákona v prípade poskytovania elektronických komunikačných služieb úrad preveroval aj ďalšie podnety. "Kontroly sme vykonali na základe podnetov a týkali sa zmlúv, respektíve dodatkov, ktorých predmetom je poskytovanie elektronických komunikačných služieb," uviedol Hlivák s tým, že z vykonaných kontrol je zrejmé, že nesprávna aplikácia výnimky je častým porušením právnych predpisov verejného obstarávania. "Úrad o zisteniach týkajúcich sa aplikácie tejto výnimky informoval aj ďalšie kontrolné orgány," uzavrel šéf ÚVO.

Harabin: zatiaľ globalisti Čaputovú držia. Potom ju Sorošovci hodia cez palubu, tak ako Kurza
Štefan Harabin vidí paralelu medzi tým, ako vyhral voľby v Rakúsku S. Kurz a ako vyhrala u nás Z. Čaputová. A predpovedá aj rovnaký koniec. Podľa neho „globalisti a sorosovci“, keď Čaputovú naplno využijú, hodia ju cez palubu, ako sa to stalo vedľa... Čítať ďalej
12 | 10 | 2021 | Petra Demková